Moderaterna och besparingar i försvaret

Expressen skrev igår om motsättningar inom försvarsberedningen. Enligt tidningen är beredningen ”ett beställningsjobb” från M, vars syfte är att öppna för mer nedskärningar i försvaret. Övriga allianspartier samt S vill istället satsa mer.

Givet att Moderaterna traditionellt ses som ett (bland annat) konservativt parti är det lite förvånande att de är pådrivande för nedskärningar i försvaret, vilket vanligen ses som ett av konservativa partier prioriterat område.

Jag tittade därför på data från Comparative Manifesto Project, som analyserar partiers valmanifest. Forskarna räknar hur stor andel av meningarna i manifesten som ägnas åt olika frågor, och använder sedan det som mått på hur viktig partierna tycker att frågan är. Det är givetvis ett trubbigt instrument men det finns få bra andra sätt att jämföra.

Jag har tagit procentandelen meningar som är positiva till det nationella försvaret, definierade såhär enligt projektets kodbok:

”Need to maintain or increase military expenditure; modernising armed forces and improvement in military strength; rearmament and self-defence; need to keep military treaty obligations; need to secure adequate manpower in the military; importance external security.”

Och subtraherat andelen negativa meningar, definierade såhär:

“Favourable mentions of decreasing military expenditures; disarmament; “evils of war”; promises to reduce conscription, otherwise as 104 [positiv variabel], but negative.”

Resultatet blir ett index, där positiva värden betyder att mer utrymme ägnats åt positiva meningar om försvaret, och negativa värden tvärtom.

I den första bilden visas indexets värde för de svenska riksdagspartierna i valet 2010. Det faller ut som förväntat, med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som mest kritiska till försvaret, och Moderaterna mest positiva bland allianspartierna. Sverigedemokraterna är mest positiva av alla, vilket är rimligt med tanke på att det är ett nationalistikt parti. Det verkar alltså om indexet stämmer någorlunda överens med förförståelsen om verkligheten. Utifrån den här bilden är det alltså något förvånande att Moderaterna driver på för mer nedskärningar, om Expressens artikel är korrekt.

sverige

Är det kanske då så att Moderaterna är mindre försvarsvänliga i jämförelse med konservativa och kristdemokratiska partier i andra länder? I nästa bild har jag därför jämfört Moderaternas inställning till försvaret med konservativa och kristdemokratiska partier (definierat av Comparative Manifesto Project) i EU 27 + Norge, Schweiz och USA. För varje land har jag tagit den genomsnittliga inställningen för alla kristdemokratiska och konservativa partier i det landet. Anledningen till att jag inkluderar kristdemokratiska partier är att de i länder som Tyskland utgör det stora högeralternativet.

internationellt

Svenska moderaterna placerar sig nära mitten bland de undersökta länderna, och är varken särskilt mycket mer eller mindre försvarsvänliga än partier i andra länder. Moderaterna ligger i nivå med till exmpel Tories i Storbritannien. Några länder sticker ut – Lag och Rättvisa i Polen är de som är allra mest försvarsvänliga enligt det här sättet att mäta, följt av Republikanerna i USA.

Så faktum kvarstår – det är ganska förvånande att Moderaterna är mer för nedskärningar i försvaret än S, Fp, C och Kd.

Av Anders Sundell

4 tankar om “Moderaterna och besparingar i försvaret

  1. Du har alltså varit tvungen att göra komplicerad komparativ statistisk meningsanalys (av högst tveksamt värde) för att komma till slutsatsen att politiker kan säga (eller skriva) en sak men sedan göra det motsatta i verkligheten.

  2. George: Man kan ju inte veta hur det ser ut på förhand!
    Björn: Ja det tycker jag. De tog ju upp mycket annat i valmanifestet också, och allt som har med budgeten att göra är ju en fråga om prioriteringar. Så jag skulle personligen vara försiktig med att säga att de har vilselett väljarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s