Är deltagardemokrati ett vänsterfenomen?

Hänger demokratisyn ihop med politisk ideologi? Grafen nedan visar medelvärden för en fråga som mäter demokratisyn bland riksdagspolitiker och medborgare som sympatiserar med de olika partierna (1=valdemokrati, 4=deltagardemokrati). Vänsterpartister och Miljöpartister är mest positiva till deltagardemokrati, följt av Sverigedemokrater. Förvisso är alltså stödet starkast hos Vänsterpartiet, så visst finns det en tendens att det skulle kunna ses som ett vänsterfenomen. Men å andra sidan saknas det inte helt stöd för deltagardemokrati på högerkanten hos Sverigedemokraternas politiker.

Man kan dessutom konstatera att politikerna inom Vänsterpartiet och Miljöpartiet är betydligt mer positiva till deltagardemokrati än deras väljare. Åsiktsskillnaderna är också mycket större i riksdagen än bland medborgarna.

Det verkar finnas en tendens att stödet för deltagardemokrati är svagare bland de stora partiernas anhängare. Politiker som representerar Socialdemokratierna och Moderaterna är minst positiva till deltagardemokrati. (För Moderaterna ligger politiker och medborgare på samma nivå.)

folket2

Man kan läsa mer om det här i följande bokkapitel:

Esaiasson, Peter, Mikael Gilljam & Persson, Mikael. (2012). “På folkets sida? Synen på demokrati bland journalister, politiker och medborgare.” I Kent Asp (red.) Svenska journalister 1989-2011. JMG: Göteborgs universitet.

Esaiasson, Peter, Mikael Gilljam & Mikael Persson. (2011). ”Medborgarnas demokratiuppfattningar” I Holmberg, Sören, Weibull, Lennart & Oscarsson, Henrik (eds). Lycksalighetens ö. Göteborg: SOM-institutet, Göteborgs universitet.

11 tankar om “Är deltagardemokrati ett vänsterfenomen?

 1. jonas, det är klart att man kan tänka sig flera andra uppdelningar. men vi uppfattar det här som den huvudsakliga skiljelinjen. andra förslag på hur man kan mäta demokratiattityder är så klart välkomna!

  • När jag själv läste statsvetenskap på 90-talet diskuterades flera modeller. Se t ex David Held: Models of Democracy. Vi använde själva tre i t ex boken Demokrati i storstad.

 2. Först och främst, bra blogg. Tack för det, här ska jag titta in ibland.
  Jag undrar över vilka kriterier ni använder för att placera SD ”på högerkanten” när de själva definierar sig tillhörande mitten, utgår ni endast från synen på internationalism och bortser från fördelningspolitik med mera?

  • Tack för positiva ord om bloggen. Ska erkänna att det var lite slentrianmässigt att placera sd ”på högerkanten”, det var inga särskilda kriterier bakom den fiormuleringen. det är ju riktigt att de själva inte nödvändigtvis placerar sig där.

   Men huvudpoängen kvarstår tycker jag: sd är ju i alla fall inget vänsterparti och det relativt höga stödet för deltagardemokrati hos sd visar ju att det inte bara är ett vänsterfenomen.

   • Tack för svaret! Överlag är jag förvånad att liberaler inte är mer positiva till deltagardemokrati, rent ideologiskt ser jag inte varför ”kollektivistiska” socialister egentligen skulle vara mer positiva till det. Det känns som att det har mer att göra med vilket block som har makten…

 3. Pingback: Tidiga opinionsmätningar förutsäger val dåligt |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s