Hänger demokratisyn ihop med politisk ideologi? Grafen nedan visar medelvärden för en fråga som mäter demokratisyn bland riksdagspolitiker och medborgare som sympatiserar med de olika partierna (1=valdemokrati, 4=deltagardemokrati). Vänsterpartister och Miljöpartister är mest positiva till deltagardemokrati, följt av Sverigedemokrater. Förvisso är alltså stödet starkast hos Vänsterpartiet, så visst finns det en tendens att det skulle kunna ses som ett vänsterfenomen. Men å andra sidan saknas det inte helt stöd för deltagardemokrati på högerkanten hos Sverigedemokraternas politiker.
Man kan dessutom konstatera att politikerna inom Vänsterpartiet och Miljöpartiet är betydligt mer positiva till deltagardemokrati än deras väljare. Åsiktsskillnaderna är också mycket större i riksdagen än bland medborgarna.
Det verkar finnas en tendens att stödet för deltagardemokrati är svagare bland de stora partiernas anhängare. Politiker som representerar Socialdemokratierna och Moderaterna är minst positiva till deltagardemokrati. (För Moderaterna ligger politiker och medborgare på samma nivå.)
Man kan läsa mer om det här i följande bokkapitel:
Esaiasson, Peter, Mikael Gilljam & Persson, Mikael. (2012). “På folkets sida? Synen på demokrati bland journalister, politiker och medborgare.” I Kent Asp (red.) Svenska journalister 1989-2011. JMG: Göteborgs universitet.
Esaiasson, Peter, Mikael Gilljam & Mikael Persson. (2011). ”Medborgarnas demokratiuppfattningar” I Holmberg, Sören, Weibull, Lennart & Oscarsson, Henrik (eds). Lycksalighetens ö. Göteborg: SOM-institutet, Göteborgs universitet.
Även om vänstern vill ha det så verkar det vara högern som gynnas av det (om nu deltagardemokrati kan likställas med direktdemokrati). http://people.su.se/~pepet/democracyFeb2012.pdf
Är det en rimlig utgångspunkt att dela upp medborgarna i endast två demokratisyner?
kul papper olle!
jonas, det är klart att man kan tänka sig flera andra uppdelningar. men vi uppfattar det här som den huvudsakliga skiljelinjen. andra förslag på hur man kan mäta demokratiattityder är så klart välkomna!
När jag själv läste statsvetenskap på 90-talet diskuterades flera modeller. Se t ex David Held: Models of Democracy. Vi använde själva tre i t ex boken Demokrati i storstad.
Först och främst, bra blogg. Tack för det, här ska jag titta in ibland.
Jag undrar över vilka kriterier ni använder för att placera SD ”på högerkanten” när de själva definierar sig tillhörande mitten, utgår ni endast från synen på internationalism och bortser från fördelningspolitik med mera?
Tack för positiva ord om bloggen. Ska erkänna att det var lite slentrianmässigt att placera sd ”på högerkanten”, det var inga särskilda kriterier bakom den fiormuleringen. det är ju riktigt att de själva inte nödvändigtvis placerar sig där.
Men huvudpoängen kvarstår tycker jag: sd är ju i alla fall inget vänsterparti och det relativt höga stödet för deltagardemokrati hos sd visar ju att det inte bara är ett vänsterfenomen.
Tack för svaret! Överlag är jag förvånad att liberaler inte är mer positiva till deltagardemokrati, rent ideologiskt ser jag inte varför ”kollektivistiska” socialister egentligen skulle vara mer positiva till det. Det känns som att det har mer att göra med vilket block som har makten…
ja, det är inte helt glasklart hur ideologi och demokratisyn hänger ihop. men även när S var vid makten var mp och v mest positiva till deltagardemokrati:
Klicka för att komma åt 1288532_157-176.pdf
Micke: samma resultat återfinns också i den politikerenkät som dina kollegor, i samarbete med SKL, drog ut till samtliga kommun- och landstingsfullmäktigeledamöter (mp, sd & v klart mest positiva till deltagardemokratin):
http://politikerenkat.dagenssamhalle.se/2010/05/kommunpolitiker-tycker-inte-om.html
Pingback: Tidiga opinionsmätningar förutsäger val dåligt |