Persson starkast i Socialdemokraternas partiledarstafett

Vi har tidigare här på bloggen diskuterat partiledares betydelse. Ett sätt att se på en partiledares gärning är att jämföra partiets opinionsstöd när hen tog över partiledarposten med opinionstödet för partiet när hen lämnade ifrån sig ledarskapet. Socialdemokraternas ledarskap har under de senaste åren diskuterats flitigt i och med Sahlins och Juholts korta perioder som partiledare. Men hur såg partiets utveckling ut i opinionen om man jämför deras perioder som partiledare med opinionsutvecklingen under tidigare partiledare?

Figuren nedan illustrerar hur de olika stafettprestationerna ser ut för Socialdemokraternas ledare från Palme till Juholt med hjälp av data från sifo. I figuren har alla partiledares utgångspositioner satts till 0 och linjerna visar sedan förändring i procentenheter mätning för mätning (i själva verket startade de naturligtvis på olika nivåer men figuren har konstruerats så här för att bättre kunna jämföra partiledarna med varandra).

Resultatet är slående: samtliga utom Göran Persson lämnade sin post med lägre opinionsstöd än vad partiet hade när de tog över. När Palme mördades hade Socialdemokraterna 9.5 procentenheters lägre stöd i opinionen än när han tog över efter Erlander. När Carlsson lämnade över till Persson hade partiet nästan 11 procentenheters lägre stöd än när han tog över efter Palme. När Sahlin lämnade stafettpinnen till Juholt hade partiet tappat 13.6 procentenheter jämfört med när hon tog över efter Persson. Juholt å sin sida lämnade posten med 6.6 procentenheters lägre stöd för partiet än vad det hade när han tog över efter Sahlin.

Den enda som lyckas lämna partiledarposten med högre stöd i opinionen än vid tillträdet är alltså Göran Persson; Socialdemokraterna hade knappt en procentenhets högre stöd när Persson lämnade partiledarposten än när han tog över efter Carlsson. Den som står för den största nedgången under sin tid som partiledare är alltså Sahlin, följd av i tur och ordning Carlsson, Palme och Juholt. Sett utifrån det här perspektivet utmärker sig alltså inte Juholt som så speciellt misslyckad. Man skulle faktiskt istället kunna säga att han är den som gör den bästa stafettsträckan efter Göran Persson! Under Juholts tid som partiledare tappade faktiskt Socialdemokraterna mindre stöd i opinionen än vad partiet gjorde under Sahlin, Carlsson och Palme.

sosseledare2

Ett annat sätt att se på samma information är att utgå från de faktiska nivåerna av opinionsstöd. I grafen nedan illustreras Socialdemokraternas stöd på så vis. Här ser man tydligt att alla ledare utom Sahlin får börja på en lägre nivå av opinionsstöd än den föregående partiledaren. Juholt är den som får börja i sämst utgångsläge men också den som lämnar ifrån sig partiledarposten med sämst stöd i opinionen.

sosseledare1

Om man däremot ser på utvecklingen för Socialdemokraterna under hela den aktuella perioden ser utvecklingen ut som nedan. Sammanfattningsvis kan man konstatera att Stefan Löfven alltså har en tuff trend att försöka vända eftersom ingen av de fem partiledarna lämnat sin post med väsentligt högre stöd i opinionen jämfört med deras utgångsläge.

sossarna

Fotnot: Startmånaden för partiledarna är deras första mätning efter tillträdet. För Ingvar Carlsson är exempelvis således den första mätningen mars 1986.  Man kan notera att stödet för Socialdemokraterna är högre vid både Carlsson, Persson, Juholt och Sahlins första mätningar jämfört med vad stödet var vid deras företrädares sista mätning.

3 thoughts on “Persson starkast i Socialdemokraternas partiledarstafett

  1. Kul jämförelse. Saknar en som relaterar till tid. Där måste väl Juholt vara i topp med -6,6 procentenheter på 10 mån. Vilken partiledare respektive statsminister har lyckats bäst? Tack också för en lysande blogg!

  2. Nej Juholt är inte i topp vad det gäller snabb nedgång. Det finns andra snabba nedgångar, som du kan se på kurvorna. S tappade tex från 50.6 % i augusti 1994 till 31 % november 1995. Det är i och för sig lite mer än 10 månader, men även om man bara räknar de första 10 månaderna är det en mycket större nedgång än Juholts.

  3. Fast man måste ju ta hela respektive partiledarperiod.. Dvs Palme från 1969-1986, Carlsson från 1986 – 1996, Persson från 1996-2006, Sahlin 2006-2011, Juholt 2011-2012 och Löfven 2012 och framåt…

    Sedan kanske man måste ta viss hänsyn till vad som händer i omvärlden också… Ett mycket stort problem för S handlar om insider-outsider problematiken… Ju högre arbetslöshet desto mer kostar förmåner för arbetslösa och desto ovilligare blir de som arbetar att rösta på en kravlös vänster som ger bidrag utan krav…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s