Svenska politiska tal: Allt simplare?

Just nu diskuteras och analyseras partiledarnas Almedalstal i alla möjliga forum, både till innehåll och form. Det fick mig att tänka på en mycket snygg sammanställning som tidningen The Guardian gjorde, över den språkliga komplexiteten i amerikanska presidenters årliga ”State of the Union”-tal till kongressen. Deras slutsats var att talen blir enklare och enklare, rent språkligt. Meningarna blir kortare och innehåller enklare ord.

Jag blev nyfiken på hur det ser ut i Sverige. Blir våra politiska tal simplare? För att ta reda på det behöver man ett tal som kan jämföras över tid. De svenska regeringsförklaringarna som statsministern levererar till riksdagen vid riksdagens öppnande varje år är ett sådant tal. Peter Santesson har tidigare jämfört hur långa de är beroende på om det är en koalitionsregering eller inte. Jag sammanställde antalet ord och tecken i alla de ordinarie regeringsförklaringarna (inte de extra som hölls efter regeringsombildningar). Utifrån det kan vi se om det genomsnittliga ordet innehåller färre och färre tecken, vilket skulle kunna vara en indikation på att språket blir enklare.

I det första diagrammet visas antalet tecken i det genomsnittliga ordet i regeringsförklaringarna år för år sedan 1975. En streckad regressionslinje visar trenden.

Figur 1. Genomsnittligt antal tecken per ord i regeringsförklaringar 1975-2012.

Figur 1. Genomsnittligt antal tecken per ord i regeringsförklaringar 1975-2012.

Det är tydligt att orden blir kortare och kortare. I flera av talen som Thorbjörn Fälldin höll var det genomsnittliga ordet 6,5 bokstäver långt, medan det genomsnittliga ordet i två av Fredrik Reinfeldts tal är under 5,5 bokstäver långt. Just Fredrik Reinfeldt är också den som med det här måttet håller de allra enklaste talen, följt av Olof Palme.

Talen tenderar däremot att bli längre och längre, som nästa diagram visar. Den första regeringsförklaringen 1975 var bara 1330 ord långt, medan Fredrik Reinfeldts förklaring 2010 uppgick till 6244 ord.

Figur 2. Antal ord i regeringsförklaringarna 1975-2012.

Figur 2. Antal ord i regeringsförklaringarna 1975-2012.

Guardians kommentar till att de amerikanska talen blev enklare var att talen blev dummare. Det här är ju bara en indikation, men om talen skulle bli enklare, är det verkligen en dålig sak, ? Erik Axel Karlfeldt skrev om Fridolin (inte miljöpartisten!) att han ”talar med bönder på bönders sätt, och med lärde män på latin”. Min intuition är att man i offentliga sammanhang alltmer riktar sig till en större allmänhet, inte bara en bildad elit i samhället. I en demokrati är det ju folket som styr, och är det då inte en bra sak om språket anpassas efter den minsta gemensamma nämnaren? Kanske är det värt att offra lite språklig elegans för att nå fler.

4 tankar om “Svenska politiska tal: Allt simplare?

  1. Vad händer med trenden över ordlängden och Fälldin och Reinfeldt tas bort? Uvalet är ju av naturliga skäl inte så stort, kanske råkar det vara två språkliga extremister i början respektive slutet av grafen.

    • Om man i stället för att ta bort skulle lägga till, nämligen Erlander och kanske Hansson, och täcka hela efterkrigsperioden, skulle gissningsvis resultatet ändå bli ungefär detsamma. Kortare tal, längre ord, lugnare framförande förr. Det säger inte om innehållet var vettigare tidigare, men man kan ju misstänka att i dagens politiska ”kultur” där vissa personligheter kan häva ur sig vad som helst i form av snabba ”one-liners” och komma undan med det, kan det bli si och så med rimligheten i vad som sägs.

      Man kan ju undra om det är en liknande utveckling i språk med väldigt långa ord, som finskan?

  2. Det känns intuitivt som att måttet om meningslängd är långt viktigare än ordlängd för att jämföra språkets relativa förflackning. Har du den jämförelsen månne?

  3. i) Skulle man inte rimligtvis behöva klustra varje partiledare var för sig för att börja tala om trender? ii) Det är skulle väll lika gärna kunna vara Random-Walk processer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s