Löfven borde fråga Obama hur man vinner de högutbildades röster

Idag kommer USAs president Barack Obama till Sverige. Vad jag förstår ska inte han och Stefan Löfven ha något möte, men hade de haft det kunde Löfven passat på att be Obama om lite tips. Jag har tidigare skrivit om att Socialdemokraterna i riksdagsvalen lockar ungefär lika stor andel av hög- och lågutbildade som på 1960-talet. Problemet är att det idag finns många fler högutbildade än på 1960-talet, och mycket färre lågutbildade. Om inte socialdemokraterna kan ta en större andel av rösterna i den högutbildade gruppen kommer det bli mycket svårt att nå tidigare nivåer i riksdagsvalen.

När jag i helgen besökte det amerikanska statsvetarförbundets årliga konferens hörde jag på en intressant presentation av Herbert Kitschelt och Philipp Rehm från Duke University om väljarpreferenser bland hög- och lågutbildade med olika inkomster. Jag har själv laddat ner data från de amerikanska valundersökningarna för att kunna reproducera några grafer jag såg i presentationen.

Den demografiska utvecklingen i USA liknar den i Sverige. De högutbildade blir fler och fler, och de lågutbildade färre och färre. I diagrammet nedan visas andelen högutbildade (College eller mer) och lågutbildade (resten) bland de röstande, enligt valundersökningarna. Att andelen högutbildade sjönk i de två senaste valen beror antagligen på att valdeltagandet ökade, inte på att utbildningsnivåerna i befolkningen sjönk.

De högutbildade utgör en allt större andel av de röstande i amerikanska presidentval. Källa: De amerikanska valundersökningarna (NES).

De högutbildade utgör en allt större andel av de röstande i amerikanska presidentval. Källa: De amerikanska valundersökningarna (NES).

De högutbildade blir alltså fler och fler. Men här kommer den intressanta kontrasten mot Sverige: Demokraterna tar en allt större andel av de högutbildades röster. Sedan 1980 är andelen av de högutbildade som röstar på demokraterna större än motsvarande andel bland de lågutbildade. Vänsteralternativet i USA har alltså tiden på sin sida. Om utbildningsnivåerna fortsätter utvecklingas på samma sätt krymper republikanernas väljarbas, medan demokraternas växer.

Till skillnad från i Sverige tar vänsteralternativet i USA, det demokratiska partiet, en allt större andel av de högutbildade. Källa: De amerikanska valundersökningarna (NES).

Till skillnad från i Sverige tar vänsteralternativet i USA, det demokratiska partiet, en allt större andel av de högutbildade. Källa: De amerikanska valundersökningarna (NES).

Nu är det svenska socialdemokratiska partiet och det amerikanska demokratiska partiet två väldigt olika partier, men vad gör då demokraterna för att tilltala de högutbildade som socialdemokraterna inte gör? Jag vet inte. Men kanske ligger en förklaring i att motståndet de möter är väldigt olika. Det republikanska partiet i USA har en mycket tydligare konservativ profil i sociala frågor jämfört med Alliansen, med motstånd mot abort och äktenskap för homosexuella. De senaste åren har också ledande republikaner uttryckt en närmast vetenskapsfientlig hållning med skepsis mot både klimatförändringar och evolutionsläran (den republikanske senatorn Tom Coburn har för övrigt drivit igenom ett förbud mot statligt stöd av statsvetenskap!). Allt detta kan tänkas stöta bort högutbildade väljare. Frågan är alltså om det verkligen är Stefan Löfven som borde lära av Barack Obama, eller om det är republikanerna som borde lära av Fredrik Reinfeldt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s