Är humor ett effektivt debattknep? Rapport från forskningsfronten

Med anledning av att Agenda igår sände ett inslag om humor i politiska debatter fick jag idag frågan om jag visste något om hur effektivt det är. Det vet jag egentligen inte, och jag tror inte någon annan har något särskilt bra svar på det heller, åtminstone inte i svensk kontext. Min känsla är att det antagligen kan funka ibland, men att det ibland också kan fungera bättre att verka statsmannamässig och allvarlig.

Ett exempel på när det funkade var i debatten mellan vicepresidentskandidaterna i det amerikanska presidentvalet 1988 möttes George Bush’s ”running mate” Dan Quayle och Michael Dukakis dito Lloyd Bentson. Den 41-årige Quayle fick frågan om han hade tillräcklig erfarenhet för att eventuellt bli president, och svarade att han hade lika mycket erfarenhet som John F. Kennedy hade när han blev president. Bentson replikerade, med en väldigt nöjd min: ”Senator, I served with Jack Kennedy. I knew Jack Kennedy. Jack Kennedy was a friend of mine. Senator, you’re no Jack Kennedy.”

Se klippet här:

Replikväxlingen blev klassisk, men man kan ju också tänka sig att repliken bara skulle kunna uppfattats som dryg. Dukakis och Bentson förlorade dessutom valet, så skrattar bäst som skrattar sist. Ronald Reagan ska också ha sagt, när han fick frågan om han var orolig för det växande budgetsunderskottet: ”I’m not worried about the deficit. It’s big enough to take care of itself.”

Det är ju ett totalt nonsenssvar, men också så sjukt roligt (i alla fall så roligt det kan bli när man skämtar om budgetunderskott) att det känns nedrigt att fortsätta pressa honom efter det. Så i vissa lägen, och om man får till det, kan det nog vara effektivt, men det kan nog också falla platt. Jag tror att det är svårt för forskningen att på förhand förutse när det funkar eller ej.

Jag gjorde i alla fall en sökning på Google Scholar efter artiklar om humor i politiska debatter, och hittade en: ”Factors predicting the perceived effectiveness of politicians’ use of humor during a debate” av Amy Bippus från California State University, publicerad i tidskriften International Journal of Humor Research. I studien fick personer läsa ett referat av en debatt, där en av politikerna vid ett tillfälle dragit ett skämt. Bippus lät olika personer få läsa att det var antingen en demokrat eller republikan som dragit skämtet, och använde två olika skämt: ett självironiskt, och ett riktat motdebattmotståndaren. Studiedeltagarna fick sedan svara på lite frågor om hur de uppfattade humorn.

Bippus kommer fram till att skämtet uppfattas som mer effektivt om det driver med den som drar skämtet, och om det är en demokrat som drar det, vilket ju är rätt märkligt. Men den viktigaste faktorn var följande:

”Overall, the biggest predictor of perceived effectiveness was respondents’ assessment of the quality (timing and funniness) of the humor.”

Den häpnadsväckande slutsatsen är alltså att de som tyckte att skämtet var roligt också tyckte att det var ett mer effektivt debattknep än de som tyckte att skämtet var tråkigt. Något för alla politiker att ta med sig från forskningsfronten: Det är ett smartare debattknep att dra roliga skämt än tråkiga.

En tanke på “Är humor ett effektivt debattknep? Rapport från forskningsfronten

  1. Mycket spännande och här borde Politologerna vända sig till retoriken. En svensk avhandling som tar upp humor och effektivt övertygande, och inte minst ironin, är Anders Sigrells ”Att övertyga mellan raderna: En retorisk studie om underförståddhet i modern politisk argumentation” (2001). Varför inte be honom att gästblogga några gånger? Jag tycker personligen att det vore berikande.
    /Anders Härnbro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s