Kommer Kristna Värdepartiet att göra en Ralph Nader mot Kristdemokraterna?

För några veckor sedan tillkännagavs starten av ett nytt parti, Kristna Värdepartiet. Dess viktigaste fråga är att göra aborter olagliga, och de menar att Kristdemokraterna svikit sina väljare i den här frågan. Partiet är ännu mycket litet och har till exempel inte registrerat sig hos valmyndigheten, vilket det krävs 1500 namn för att göra. Trots detta fick partiets start ganska mycket uppmärksamhet i media.

Om partiet växer tillräckligt mycket för att ställa upp i riksdagsvalet är det självklart mycket osannolikt att partiet skulle lyckas ta några mandat. Vi fick visserligen ett nytt parti i riksdagen vid det senaste valet, Sverigedemokraterna, men då ska det betänkas att de redan hade mandat i ungefär hälften av Sveriges kommunfullmäktige.

Kristna Värdepartiets grundande fick mig ändå att dra en parallell till det amerikanska presidentvalet 2000, och politikern Ralph Nader. Nader ställde då upp i presidentvalet som kandidat för Gröna partiet, med fokus på miljö- och konsumentfrågor. Det Gröna partiet för precis som alla andra amerikanska partier förutom Demokraterna och Republikanerna en tynande tillvaro. Anledningen är det amerikanska ickeproportionella valsystemet där bara ett parti kan vinna i varje valkrets. Detta leder till utvecklingen av ett tvåpartisystem, och kallas Duvergers lag, eftersom det är så nära en lag man komma inom statsvetenskapen. I den här youtubefilmen ges en mycket pedagogisk (och underhållande) förklaring till hur detta går till.

Ralph Nader.

Ralph Nader.

Ralph Nader fick bara 2,7 procent av rösterna i valet 2000, men valet var extremt jämnt mellan George W. Bush och Al Gore (som faktiskt fick fler röster än Bush). I den avgörande delstaten Florida vann Bush med 537 röster, en närmast ofattbart liten vinstmarginal i världens tredje största land och näst största demokrati. I samma delstat fick Ralph Nader 97488 röster. Det intressanta är att en stor andel av de som röstade på Nader kan tänkas ha föredragit Gore framför Bush – Gore fick ju trots allt några år senare Nobels fredpris för sitt miljöarbete. Genom att rösta på sitt förstahandsval blev resultatet att deras tredjehandsval (om man bortser från alla övriga kandidater) blev president.

Den här problematiken är sällan aktuell i Sverige eftersom vi har ett proportionellt valsystem. 39 procent av de som i SCB:s partusympatiundersökning uppgav Miljöpartiet som bästa parti har till exempel Socialdemokraterna som näst bästa parti, jämfört med de 6 procent som har Moderaterna som näst bästa parti. Med det amerikanska valsystemet hade en stor andel av MP-väljarna antagligen röstat på S för att undvika en M-regering. I det svenska proportionella systemet kan de rösta på MP för att uppmärksamma miljöfrågor och ändå stödja en S-regering, eftersom S och Mp har klargjort att de kan tänka sig att regera ihop.

I år ser det emellertid ut att bli lite speciella omständigheter, eftersom Kristdemokraterna i opinionsmätningarna ligger så nära riksdagsspärren på fyra procent – i Henrik Ekengren Oscarssons senaste sammanställning av opinionsmätningarna får KD 3,8 procent. Eftersom KD antagligen är andrahandsvalet för de flesta av Kristna Värdepartiets väljare är en vunnen röst för KvP antagligen oftast en förlorad röst för KD. KvP skulle alltså även om de inte är nära att få mandat i riksdagen utgöra skillnaden mellan att KD behåller sin plats i riksdagen och inte. Feministiskt Initiativ fick till exempel 0,7% av rösterna 2006, sex månader efter att partiet registrerades. Opinionsmätningar visar också att en av sju väljare tycker att det är ett bra förslag att begränsa aborträtten.

Kristna Värdepartiet riskerar alltså att göra en Ralph Nader mot Kristdemokraterna, och slå dem ur riksdagen genom att ta några tusen kritiska röster (givet att Kristdemokraterna inte ökar i opinionen fram till valet).

Jag hörde en av KvP:s grundare, Mats Selander i P1:s studio ett, och när han blev konfronterad med den här problematiken menade han att de inte var intresserade av att tänka strategiskt, utan bara ville sätta fokus på frågorna och väcka opinion.

Jag tycker ändå att det är ett intressant dilemma för de väljare som vill begränsa eller förbjuda aborter och vill ha ett samhälle präglat av kristna värderingar. Som jag ser det finns det tre möjliga scenarier i valet i höst:

 1. De fyra allianspartierna får tillräckligt många mandat för att fortsätta regera.
 2. Allianspartierna hamnar i opposition, Kristdemokraterna klarar sig kvar i riksdagen.
 3. Allianspartierna hamnar i opposition, Kristdemokraterna åker ur riksdagen.

Vid vilket scenario är det mest sannolikt att de frågor som Kristna Värdepartiets väljare prioriterar drivs mest framgångsrikt? I scenario ett finns ett parti som i huvudsak står för samma saker som KvP med i regeringen, vilket ger stort inflytande. Å andra sidan har det ju under sju och ett halvt års regeringsinnehav inte drivits den politik som KvP eftersöker.

I scenario två är regeringsmakten förlorad, men då är Kristdemokraterna å andra sidan inte längre bundna av att behöva hålla ihop en regeringsallians, utan kommer ges större möjligheter att föra en mer självständig oppositionspolitik. Möjligen skulle det kunna gynna de här frågorna.

I scenario tre finns inte längre något parti som uttryckligen står för kristna värderingar representerat i riksdagen. Å andra sidan skulle det kanske innebära en signal till kristdemokraterna att omformulera sin politik, där de här frågorna kan få mer utrymme. På längre sikt kanske det också lämnar större plats åt KvP inom svensk politik.

För en potentiell KvP-väljare tycker jag alltså att det ändå är värt att fundera igenom vad man vill åstadkomma med sin röst, för att undvika att bli lika besviken som den enda Nader-väljare jag träffat var!

3 tankar om “Kommer Kristna Värdepartiet att göra en Ralph Nader mot Kristdemokraterna?

 1. ”Kristna Värdepartiet riskerar alltså att göra en Ralph Nader mot Kristdemokraterna, och slå dem ur riksdagen genom att ta några tusen kritiska röster (givet att Kristdemokraterna inte ökar i opinionen fram till valet).

  Jag hörde en av KvP:s grundare, Mats Selander i P1:s studio ett, och när han blev konfronterad med den här problematiken menade han att de inte var intresserade av att tänka strategiskt, utan bara ville sätta fokus på frågorna och väcka opinion.”

  Märkligt. I en annan intervju är han väldigt strategisk i resonemangen och strävar efter ditt ”scenario tre”:

  ”Det första målet är att stjäla så många väljare från Göran Hägglund att KD åker ur rikdagen. På sikt vill de växa och själva ta en plats i riksdagen.”

  ”- KD behöver straffas ut. De sitter där självgoda och stilla i båten. Det räcker att vi får 0,1 procent för att vi ska vara någon form av hot mot KD. Och då är det ett hot mot hela alliansen. Det är det jag siktar in mig på nu, säger Mats Selander.”

  http://www.expressen.se/nyheter/nya-partiet—hot-mot-kristdemokraterna/

 2. Pingback: Feminism, demokrati och Max hamburgare | #fempol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s