När kommer första opinionsmätningen inför EP-valet?

Nu väntar vi med spänning på den första opinionsmätningen av svenskarnas röstningsintention i 2014 års Europaparlamentsval. Hur många opinionsmätningar som beställs av medieredaktioner kan ses som en viktig indikator på valtemperaturen: Hur intressant och spännande kommer EP-valet att bli?

EP-valet 2009 blev ett fall framåt när det gäller valdeltagandet. Redan i januari började radions P1 att intervjua presumptiva kandidater till parlamentet. Hittills har det varit mycket surr om supervalår men ännu låter de mer konkreta avtrycken i medievalrörelsebevakningen vänta på sig. Ännu inte så mycket fokus på Europaparlamentsvalet. (Kanske beror det på att jag var föräldraledig våren 2009 och hade radion påslagen hela dagarna).

Sist det begav sig genomfördes sammanlagt tjugo opinionsmätningar som handlade explicit om röstning i Europaparlamentsvalet. Den första dök upp ungefär nu, i början av februari, och genomfördes av Sifo. Nästan alla mätningar genomfördes dock under den sista månaden inför EP-valet. Nu väntar vi med spänning på första mätningen inför årets EP-val. Då kan jag äntligen köra mitt skript som talar om vilka av partiernas kandidater som står med foten inne i parlamentet.

Källa: Oscarsson & Holmberg (2010) Väljarbeteende i Europaval. Göteborgs universitet: Statsvetenskapliga institutionen.

Varje EP-val behöver sitt utmanarparti. Förra gången var det Piratpartiet som utsågs att spela rollen. Efter Pirate Bay-rättegången i början av april började PP framträda i opinionsmätningarna. I en undersökning från Synovate den 29 april kom den första indikationen på att det höll på att hända saker. Den överraskande opinionsframgången bekräftades snart av andra mätningar. PP fick vittring på att ta mandat. Opinionsvinden skapade medieuppmärksamhet och utrymme för partiet att artikulera sina valfrågor. Till slut vann PP två mandat och representation i Europaparlamentet 2009-2014. Det är dessa mandat partiet ska försöka försvara den 25 maj.

Sena och snabba opinionsförskjutningar inför EP-val har vi nu sett vid två tillfällen, med Junilistan 2004 och med Piratpartiet 2009. Valrörelsen är kortare, väljarna bestämmer sig senare, medierna har svårt att hantera EP-valen som de hanterar våra riksdagsval, partierna har tidigare satsat mindre och sänkt garden i EP-valsammanhang. Nu ligger EP-valet blott 112 dagar från riksdagsvalet och vi förväntar oss att det kan komma att påverka karaktären på EP-valrörelsen. Utrymmet för överraskningar kan vara mindre än tidigare.

One thought on “När kommer första opinionsmätningen inför EP-valet?

  1. Ping: Det är dags att sikta uppåt! « Piratpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s