Hur dåligt valresultat kan en partiledare överleva?

Snart är det EU-val. Men efter det kommer riksdagsvalet, och vi lär knappast se något parti byta partiledare till dess. Däremot är det ganska troligt att vi efter valet får se en hel del diskussioner om vilka partiledare som ska avgå och vilka som ska stanna kvar. Rent intuitivt känns det troligare att en partiledare vars parti gör ett bra val stannar kvar än en som gör ett dåligt val. Men går det att få fram lite siffror på hur stora skillnaderna är? Hur dåligt valresultat kan en partiledare överleva?

Jag sammanställde valresultaten för sex av riksdagspartierna i alla val sedan 1976. Jag tog inte med miljöpartiet eftersom språkrörssystemet skiljer sig från övriga partier, och inte heller Sverigedemokraterna då inte deltagit i något riksdagsval som etablerat riksdagsparti. Därefter kollade jag i hur många fall partiet bytt partiledare på hösten efter ett riksdagsval eller under året därpå. Det är viktigt att ta med året därpå, eftersom det tar tid att utse en efterträdare. Göran Persson meddelade till exempel på valnatten 2006 efter att ha tappat närmare fem procentenheter att han skulle avgå, men blev inte avlöst förrän i mars 2007.

I tabellerna nedan redovisas skillnaden i valresultat (procentenheter) jämfört med föregående val, och vem som var partiledare i valet. I de fall där partiledaren rödmarkerats avgick denne på hösten eller under året därpå.

Förändring i valresultat sedan föregående val och om partiledaren avgick (rödmarkerat namn) eller ej.

Förändring i valresultat sedan föregående val och om partiledaren avgick (rödmarkerat namn) eller ej.

Ett visst samband kan anas. Bara i ett fall har en partiledare avgått efter valet trots att partiet gjorde ett bättre valresultat än i föregående val – när Carl Bildt avgick som moderatledare 1999, trots att partiet ökat något i riksdagsvalet 1998. Tvärtom är det inte ovanligt att en partiledare som leder sitt parti till en valförlust avgår. Moderaterna backade till exempel 1985, 1988 och 2002, och det var bara Bildt (1988) som överlevde sin valförlust – Bo Lundgren avgick efter valet 2002 Adelsohn efter valet 1985.

I det enda fall där en Vänsterpartiledare avgått året efter ett val, Gudrun Schyman 2003, var valresultatet också det sämsta under perioden. Samtidigt var den omedelbara anledningen till avgången avslöjandet av Schymans skattebrott, så det kanske inte är ett bra exempel.

För att göra undersökningen lite mer systematisk har jag matat in alla siffrorna i tabellen i ett statistikprogram och gjort en analys av sannolikheten för avgång givet förändringen i valresultat (för den insatte: logistisk regressionsanalys). Utifrån analysen kan man rita upp den förväntade sannolikheten för att ett parti ska byta partiledare efter ett val vid olika förändringar i valresultat. Detta görs i grafen nedan.

Förväntad sannolikhet för partiledarbyte på hösten efter valet eller året därpå givet olika förändringar i valresultat jämfört med föregående val.

Förväntad sannolikhet för partiledarbyte på hösten efter valet eller året därpå givet olika förändringar i valresultat jämfört med föregående val.

Så länge partiet ökar i valet sitter partiledaren relativt säkert. Men vid ett förväntat valresultat som är fem procentenheter sämre än förra valet är den förväntade sannolikheten för partiledarbyte uppemot 50 procent. Faktum är dock att det allra sämsta valet gjordes av Göran Persson 1998, då Socialdemokraterna tappade nästan nio procentenheter. Men han satt kvar ändå.

Slutligen har jag utifrån den statistiska modellen räknat ut förväntad sannolikhet i procent för partiledarbyte under hösten 2014 eller 2015 om partiernas valresultat skulle bli detsamma som deras stöd i TNS/Sifo april 2014 (vilket naturligtvis inte kommer att ske). Om aprilmätningen skulle bli valresultat skulle det innebära att Moderaterna tappar över fem procentenheter, vilket gör det mest troligt att Fredrik Reinfeldt avgår som partiledare, 42 procent. Med tanke på att han dessutom varit statsminiter i åtta år och partiledare i elva är det ingen högoddsare. Men detta är alltså bara en mycket enkel statistisk beräkning, och mycket kommer dessutom att hända till valdagen, så ta det med en rejäl nypa salt! Men svaret på frågan i rubriken måste ändå utifrån analysen bli att så länge partiet inte går bakåt i valet sitter partiledaren relativt säkert.

partiledar_prob

En tanke på “Hur dåligt valresultat kan en partiledare överleva?

  1. Pingback: Så borde Löfven svara på frågorna om samarbete | Jakten på berättelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s