Kompakt motstånd mot att förbjuda skolavslutningar i kyrkan

Så här i skolavslutningstider finns anledning att gräva lite djupare i SOM-institutets datamaterial. Ett förslag som SOM historiskt låtit svenska folket ta ställning till gäller att ”förbjuda skolavslutningar i kyrkan”. Det är det mest skarpa förslaget i debatten om icke-konfessionella inslag i samband med skolavslutningar, nämligen att kyrkolokalerna inte ska användas alls för avslutningar oavsett vilka verser i sommarpsalmerna som sjungs och oavsett om det ingår referenser till den kristna tron eller religiösa praktiker.

De senaste resultaten är hämtade från den nationella SOM-undersökningen från hösten 2012 och visar ett kompakt motstånd i alla befolkningsgrupper när det gäller inställningen till ett förbud mot skolavslutningar i kyrkan. Fördelningen av svar ser ut så här: mycket bra förslag 3 procent, ganska bra förslag 3 procent, varken bra eller dåligt förslag 10 procent, ganska dåligt förslag 13 procent och mycket dåligt förslag 65 procent. Fyra procent uppgav att de inte hade någon uppfattning om förslaget.

I figuren nedan redovisas andelen som svarat att förslaget är mycket dåligt eller ganska dåligt. Sjuttioåtta procent av befolkningen tar avstånd från förslaget. Det är små skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Motståndet mot förbud av skolavlutningar i skolan är något starkare bland kvinnor än bland män (80 mot 75 procent), något starkare bland personer som tror på Gud än bland de som inte gör det (82 mot 74 procent) och något starkare bland personer med högerorientering än bland personer med vänsterorientering.

skolavslutningarKälla: Den nationella SOM-undersökningen 2012. Antalet svarande är 1 516.

De studenter och forskare som vill förkovra sig ytterligare i SOM-undersökningarnas data inom ramen för sin forskningsverksamhet eller uppsatsskrivande kan vända sig till Svensk Nationell Datatjänst (www.snd.gu.se) med en beställning.

 

One thought on “Kompakt motstånd mot att förbjuda skolavslutningar i kyrkan

  1. Kan ju inte bli något annat än kompakt motstånd då alternativen är ganska dåligt förslag, mycket dåligt eller neutralt. Känns lite som kärnkraftsomröstningen med endast nej-alternativ 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s