Utvecklingen av partiernas opinionsstöd 2001-2013 dag för dag

Inför 2014 års riksdagsval och lagom till Almedalsveckan har Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet i samarbete med SOM-institutet sammanställt en serie arbetsrapporter som belyser utvecklingen av de åtta riksdagspartiernas popularitet i befolkningen under perioden 2001-2013. Tabeller och figurer i rapporterna grundar sig på analyser av ett omfattande datamaterial från de årligen återkommande enkätundersökningarna från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

SOM-undersökningarna genomförs varje höst och bygger alltid på stora statistiska befolkningsurval av folkbokförda i Sverige mellan 16-85 år. Frågor om partisympati (”Vilket parti tycker du bäst om just nu?”) finns alltid med i samtliga editioner av SOM-undersökningarna vilket innebär ett osedvanligt stort statistiskt underlag för att närstudera hur partiernas popularitet utvecklats i olika befolkningsgrupper och i grupper med olika politiska preferenser.

Med början på söndag släpper vi åtta rapporter, en för varje riksdagsparti. Tabellrapporterna som sammanställts av Per Oleskog Tryggvason och Henrik Ekengren Oscarsson innehåller systematiska analyser av utvecklingen av partisympatier i olika befolkningsgrupper (efter kön, ålder, boendeort, utbildning), partiledarpopularitet bland olika grupper av partisympatisörer samt partisympatier efter inställning i olika sakfrågor. Rapporterna kommer att finnas nedladdningsbara från Valforskningsprogrammets hemsida http://www.valforskning.pol.gu.se

Schema för rapportsläpp

Söndag 29 juni: ”Partipopularitet 2001-2013: Socialdemokraterna”
Måndag 30 juni: ”Partipopularitet 2001-2013: Kristdemokraterna”
Tisdag 1 juli: ”Partipopularitet 2001-2013: Sverigedemokraterna”
Onsdag 2 juli: ”Partipopularitet 2001-2013: Miljöpartiet”
Torsdag 3 juli: ”Partipopularitet 2001-2013: Moderaterna”
Fredag 4 juli: ”Partipopularitet 2001-2013: Vänsterpartiet”
Lördag 5 juli: ”Partipopularitet 2001-2013: Folkpartiet”
Söndag 6 juli: ”Partipopularitet 2001-2013: Centerpartiet”

Sammanställningar av utvecklingen av partipreferenser utgör en viktig grund för valforskningens möjligheter att beskriva och förklara varför riksdagsvalen slutar som de gör och varför väljare röstar på de partier de gör. Tabellrapporter av det här slaget fyller också en viktig funktion i samhällsdebatten. Den bidrar till diskussioner om väljare och val som tar utgångspunkt i systematiskt sammanställda fakta om utvecklingen av svenska folkets sympatier. Vår förhoppning är att rapporterna ska komma till stor nytta och leda till många upplysta samtal.

På söndag kan du ta del av den första rapporten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s