Kan du förutsäga framtiden? Gör vårt quiz.

Statsvetare och andra spekulerar ofta i media om vad som ska hända i politiken. Tyvärr görs det ofta inte särskilt systematiskt, så det är svårt att utvärdera hur träffsäkra prognoserna verkligen är. Den forskning som gjorts visar dock att politiska ”experter” ofta inte kan prestera bättre prognoser än slumpen.

Just nu är två av de hetaste frågorna i svensk politik vilka som ska leda Kristdemokraterna och Folkpartiet framöver. Göran Hägglund har avgått. Vem blir Kristdemokraternas nästa partiledare? Allt fler ropar också på Jan Björklunds avgång. Kommer han att avgå under första halvan av 2015, och vem blir hans efterträdare när han till slut gör det?

Oavsett om du har en uppfattning om dessa frågor eller inte, gör mitt quiz! Efter varje fråga får du möjlighet att indikera hur säker du är på din sak, från 0 till 100 procent. Därefter får du svara på två bakgrundsfrågor. Hela enkäten borde inte ta mer än en minut att fylla i, och är givetvis helt anonym. Klicka på ”Submit” längst ner när du är klar. Resultaten kommer presenteras här på bloggen längre fram i vår. Om du av någon anledning inte kan se enkäten här nedan, klicka på den här länken.

2 tankar om “Kan du förutsäga framtiden? Gör vårt quiz.

  1. Vilken kul enkät! Jag har dock en liten kommentar om procentuppskattningen. Låt säga att man tror att Björklund sitter kvar. Ska man då uppskatta procentsatsen för eventuell efterträdare med det i tankarna? Om jag håller Cecilia Malmström som favorit att efterträda Björklund kanske jag ger henne 45% givet att han avgår men bara 20% som läget är nu.

    • Hej! Då tänkte jag att du ska säga givet att det blir som du tror. Dvs att om du tror att Björklund sitter kvar några år blir det ju svårare och gissa och då borde säkerheten justeras neråt.

      /Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s