Lika utfall, eller goda möjligheter?

Tillåt mig att spekulera! Valet 2014 saknade en tydlig berättelse. Vad handlade valet om? Mer av arbetslinjen och regeringsduglighet, lovade Alliansen (plus lite Sverigebygget på slutet). Något helt annat, lovade Socialdemokraterna, det var bara oklart vad. De partier som i mitt tycke stod för de tydligaste förändringsförslagen, och som dessutom bottnade ideologiskt, var Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vad kommer att vara den stora frågan i nästa riksdagsval, när nu det blir? Här kommer en spaning.

Nationalekonomen Raj Chetty, i mina ögon världens just nu intressantaste samhällsvetare, kartlägger i ett stort forskningsprojekt den sociala mobiliteten i USA, och dess geografi. Social mobilitet handlar om möjligheten att förbättra sin situation i samhället, jämfört med förhållandena man föddes in i – att göra klassresor, om man så vill. Chetty visar tydligt att möjligheten till mobilitet varierar kraftigt mellan olika delar av USA, och mellan människor av olika bakgrund. Enligt New York Times har de möjliga presidentkandidaterna Hillary Clinton och Jeb Bush båda aviserat att social mobilitet kommer att bli viktiga teman i deras kampanjer.

En bild från Raj Chettys forskning: Mörkare färger indikerar lägre social mobilitet.

En bild från Raj Chettys forskning: Mörkare färger indikerar lägre social mobilitet.

Det är givetvis helt logiskt: ”The American Dream” handlar just om möjligheten att arbeta sig upp. Traditionellt förknippas också denna tanke med högern, eller i alla fall med liberalismen. Man uppmuntrar ojämlikhet i utfall, men jämlika möjligheter. Den amerikanska drömmen bygger på att alla har en anständig chans.

Men det finns också en stor möjlighet för vänstern att göra frågan till sin. Forskning pekar på att den sociala mobiliteten är mindre i mer ojämlika samhällen. På engelska kallas det ”The Great Gatsby Curve”. Enligt den borde vi istället prata om den danska drömmen, eftersom Danmark (och Sverige) har mycket högre social mobilitet än USA. Dina livschanser avgörs i mycket mindre utsträckning av vilka dina föräldrar är i Danmark än i USA. Nu finns det visserligen forskning som pekar på att den social mobiliteten i Sverige kanske är lägre än man kan tro, men jag har inte sett något som pekar på att det inte också skulle gälla på andra ställen.

Det krävs aktiva insatser för att skapa jämlika möjligheter. Faktum är att helt jämlika möjligheter nog är omöjligt att uppnå utan att först skapa helt jämlika utfall, vilket gör att det nog är mer relevant att prata om ”goda möjligheter” – att alla ska ha en rimlig chans. För det krävs framförallt en välfungerande skola, som är tillgänglig för alla.

Jag tror att social mobilitet har potential att bli en av de viktiga frågorna i svensk politik, inte bara för att vi brukar inspireras av USA. Den anknyter till grundläggande ideologiska värderingar, både till höger och vänster. Det har också länge varit en svensk paradgren, om man ska tro forskningen. Den sätter också väljarnas viktigaste fråga, skolan, i fokus. Dessutom brottas de stora partierna med hur man ska förena stor migration med bibehållen jämlikhet. Fokus på goda möjligheter snarare än jämlika utfall gör pusslet lite enklare.

Socialdemokraternas slogan från 2010 – ”Möjligheternas land” – var ett försök att lyfta frågan, men sattes inte i ett större sammanhang och fick inte fäste. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, skrev 2013 en debattartikel på temat, men det återstår att se om det kommer att prägla den nya moderata politiken. Det parti som först kommer med en trovärdig berättelse om hur den sociala mobiliteten i Sverige kan upprätthållas och stärkas har allt att vinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s