Rättvisa för hemvändande jihadister

En av de senaste dagarnas mest omdiskuterade frågor har varit hur samhället ska förhålla sig till personer som anslutit sig till terrororganisationen IS, och sedan återvänder till Sverige. Diskussionens utlösande faktor var att Stockholms stad häromdagen antog en strategi mot våldsbejakande terorrism. Det som förorsakat mest kritik är formuleringar om att de som hemvänder ska få stöd och hjälp på olika sätt, till exempel med jobb och bostad.

Svenska Dagbladets Maria Ludvigsson menar att strategin är naiv, och att åtgärderna inte är effektiva. Aftonbladets Oisín Cantwell frågar å andra sidan vad alternativet till att försöka förebygga radikalisering är, och att seriös diskussion dränks i en ”kakofoni av proteter”.

För mig är det en öppen fråga vad som är de bästa åtgärderna för att förebygga framtida terrorhandlingar. Stöd till avhoppare, utökade befogenheter för SÄPO, lagstiftning, eller något annat – jag vet inte tillräckligt. Dock tycker jag att ett perspektiv hamnat lite i skymundan, och bara berörts implicit: rättviseperspektivet.

Rättsväsendet i samhället har flera uppgifter. En är att förhindra och förebygga brott. En annan är att straffa brott, eftersom det är rättvist – brott förtjänar att straffas. Den senare uppfattningen betecknas ”retributiv rättvisa”. Vid första anblicken kanske det låter primitivt, drivet av något sorts hämndbegär. Å andra sidan är jag övertygad om att alla intuitivt håller med, åtminstone i viss utsträckning.

Lämpligt straff?

Lämpligt straff?

Tänk dig att en person genomfört ett överlagt och bestialiskt mord, och samhället har två alternativ. Antingen kan vi sätta personen i fängelse på livstid, vilket oskadliggör personen för all framtid. Men vi skulle också kunna skicka personen på livslång exil till en paradisö, där personen skulle få leva i lyx, fast ensam. På så vis skulle vi också vara säkra på att inga mer brott skulle begås. Anta dessutom att alternativet med paradisön kostade samhället hälften så mycket, på grund av kostnadsläget i landet. Sett bara till konsekvenserna för resten av samhället är det mycket rimligare att skicka personen till paradisön. Samtidigt är jag övertygad om att det sticker i ögonen på de allra flesta. Oavsett konsekvenserna vill åtminstone jag att en ond handling ska få ett rimligt straff.

Den som introducerat teorin om retributiv rättvisa för mig är kollegan Göran Duus-Otterström, som i sin avhandling argumenterar för den retributiva rättvisan. Samhällets strategi för hemvändande jihadister (och andra) bör rimligen innehålla åtgärder både för att förebygga framtida terror, och för att se till att de får den behandling de förtjänar för sina handlingar.

Nu är det naturligtvis inte någon enkel sak att avgöra vad ett rättvist straff är. Duus-Otterström argumenterar för att det är ett värre fel att ge någon ett för hårdare straff än den förtjänar, än att ge den ett för mjukt. Givet att det alltid finns en osäkerhet kring hur mycket straff någon förtjänar är det därför bättre att utdela mjukare straff, för att minimera risken att ta i för mycket. I fallet med hemvändande jihadister är det, som många har påpekat, svårt att avgöra vad varje enskild person har gjort.

Diskussionen skulle i alla fall vinna på att man höll isär de två perspektiven: Förebyggande av framtida terror, och rättvisa straff för brott som begåtts. Journalister som vill prata med en smart person som tänkt på de här frågorna i många år bör kontakta Göran Duus-Otterström.

En tanke på “Rättvisa för hemvändande jihadister

  1. Ger man hemvändande jihadister jobb och bostad så hjälper man ju dem att förbli jihadister tex på semester eller att de slutar jobbet och sticker i väg för att sedan komma tillbaka och få jobb och bostad. Hur tänker man egentligen. Däremot tror jag det är effektivt att i ”utsatta” bostadsområden samarbeta mellan olika organisationer och religioner för att hjälpa ungdomar in i ett samhälle utan terrorism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s