Sverigedemokraterna röstar oftare med Socialdemokraterna än med Moderaterna

Jag har flera gånger tidigare skrivit om hur partierna röstar i riksdagen. Mest uppmärksamhet har det blivit angående hur Sverigedemokraterna röstat. Under den förra mandatperioden röstade SD oftast med regeringen, vilket av många setts som ett bevis för att det är ett högerparti. Jag har också tänkt i liknande banor, och skrev till exempel i augusti att en S-ledd regering skulle få svårt att få igenom sin politik, givet hur SD brukar rösta.

Flera har dock invänt att röstningssiffrorna inte är helt rättvisande, eftersom regeringar kan agera strategiskt. Om en regering misstänker att den kommer förlora en omröstning kanske den avstår från att lägga fram frågan över huvud taget. Därför är det inte konstigt att vågmästarpartiet oftast röstat med regeringen. Det gick dock inte att undersöka på något bra sätt före valet.

När vi nu har en annan regering är situationen annorlunda. Jag har därför med hjälp av riksdagens öppna data tittat på hur partierna röstat i riksdagen under innevarande riksdagsår, i sammanlagt 371 voteringar. Resultatet visas i diagrammet nedan. Man kan där se att SD nu oftare röstar på samma sätt som S och MP, än på samma sätt som allianspartierna. Vänsterpartiet är dock fortfarande det parti som i minst utsträckning röstar på samma sätt som SD.

graf2015

Ännu tydligare blir mönstret om man isolerar de frågor där Socialdemokraterna och Moderaterna röstat olika, vilket de gjort 129 gånger. I 51% av fallen där S och M var oense röstade SD med S, och i bara 22% av fallen med M.

Under mandatperioden 2010-14 var det tvärtom: SD stödde då M i ca 70% av fallen, och S bara i 10%. Vad beror detta på? Socialdemokraterna och Moderaterna kan ha ändrat sin politik. Sverigedemokraterna kan också ha ändrat sin politik. Inget av det känns särskilt troligt, särskilt med tanke på att SD fällde regeringens budget i december.

Istället är det troligaste att regeringen undviker att lägga fram förslag där man riskerar nederlag, även om regeringen då och då åkt på ett bakslag. Detta innebär rimligen att Sverigedemokraterna utövar en betydande vågmästarmakt, även om det inte alltid syns. Även om de inte så ofta avgör omröstningar, så har de troligen ett indirekt inflytande som grindvakter. Det verkar helt klart som att både den nuvarande och den förra regeringen har tagit hänsyn till hur Sverigedemokraterna förväntas rösta när de valt frågor att lägga fram.

Dessutom visar de nya siffrorna att det är tveksamt att beteckna SD som ett höger- eller vänsterparti enbart på grund av hur de röstar i riksdagen, eftersom röstningsmönstret ändrats dramatiskt efter valet. Det är en läxa för mig och andra.

15 tankar om “Sverigedemokraterna röstar oftare med Socialdemokraterna än med Moderaterna

 1. Förstår inte. Hur löser man denna tabell? Ser ut som om borgare är mer socialister än SD? Hjälp önskas!

  • Man läser i skärningen mellan två partier. Procenttalet visar i hur stor utsträckning de två partierna röstat på samma sätt. Så det stämmer att alliansen röstat med regeringen i högre utsträckning än vad SD gjort.

 2. Med tanke på eventuell Alliansupplösning hade det varit kul att se den här tabellen som en följetong under mandatperioden, kan ju ge möjligheten att se om det blir ett ”sönderfall” och i vilken hastighet det i så fall går. Förstås mycket annat intressant man kan utläsa över tid också, snyggt!

 3. Intressant sammanställning av Anders Sundell.
  Jag saknar dock ett resonemang om inverkan från ”regeringens” nuvarande budget.
  Regeringen kan ju fortfarande inte föra sin egen politik, bakbundna av alliansens budget (genomröstad med stöd av sverigedemokraterna).
  Det är inte så svårt som sverigedemokrat, att rösta för en regering som lyder under alliansens budget…
  Vi kommer förmodligen att se ännu en omsvängning i höst tillbaka, när s-regeringen äntligen får driva sin egen politik.
  Då kommer sverigedemokraterna att tappa masken igen.

   • För att de påstår sig vara folkets röst och värna om gamla och sjuka men har konsekvent röstat ner alla förbättringar på det området. När regeringen kan börja lägga sådana förslag igen, med en egen budget i ryggen, lär vi se detta.

 4. Intressant! Tack för du gjort genomgången. Kommer du att göra en uppföljning där du försöker sortera vad som är stort och smått? När hela budgeten ligger i ena vågskålen ska det ju ligga ganska mycket i den andra för att väga upp. Hälsn

  • Kul att du fann det intressant! Det vore ju väldigt välbehövligt, men jag har inte planerat det i nuläget. Vet inte riktigt vilka kriterier jag skulle ha i så fall, och är inte tillräckligt insatt för att göra bedömningen själv. Är rädd att ställa till med mer problem än det löser. Men om du har något bra förslag på hur man ska göra tar jag gärna emot det!

   /Anders

   • Finns förstås många sätt att försöka vikta. Ett lite väl formellt men enkelt sätt vore att se hur det ser ut om du tar bort alla voteringar som gäller tillkännagivanden. Och se om balansen förändras när du bara räknar ”skarpa” beslut.
    Ett som lämnar mer utrymme för godtycke vore att ta de mest omdebatterade frågorna. Budgeten förstås men också sånt som LOV i primärvården, Bromma, förbifarten, vinster i välfärden, betyg…alltså de frågor där allianspartierna valt att ta sina offentliga strider med regeringen.
    Det kan invändas en hel del mot ett sånt urval och ribban för vad som är omdebatterat är lite godtycklig men det skulle säga något om var SD hamnar när det blåser.
    Kom med dina goda invändningar!

   • När det gäller det första, med tillkännagivanden – ja det skulle man kanske kunna göra. Dock verkar det krävas en del jobb. Vid de flesta voteringar står det bara ”För mer information om förslagspunkten, se ärendets pdf-dokument.” Men det kanske bara är jag som är ovan vid att läsa riksdagsdokument och inte vet vad jag ska titta efter.

    Jag testade nu att bara ta fram de omröstningar där S+Mp röstat ja, och M+C+Fp+Kd röstat nej, och vice versa. Det var 89 stycken. I de här 89 omröstningarna röstade Sd med regeringen i 62% av fallen, och med alliansen i 24%. Men det kanske var en del tillkännagivanden och så med där.

    Det mest intressanta är ju som du säger de mest omdebatterade frågorna. Men jag känner mig inte tillräckligt vass för att avgöra vilka det är. Du kan själv titta om du kan identifiera dem här: http://data.riksdagen.se/voteringlistagrupp/?rm=2014%2F15&bet=&punkt=&grupp1=SD&grupp2=S&grupp3=M&utformat=HTML

    Tack för dina kommentarer!
    /Anders

   • http://nyheter24.se/nyheter/politik/798904-sa-staller-sd-till-det-for-regeringen (ursäkta källan) men jag tycker att slutsatserna är lite långdragna , SD är ett högerparti oavsett hur man ser det, av din egen tabell så framgår ju att M och V är överens i 40% av frågorna. Det är väl så att alla är överens om hälften av motionerna som läggs? och utifrån det kan man inte säga om de är ett höger eller vänsterparti. Man måste ju se till om motionerna är blocköverskridande eller inte, SD är ju alltid på alliansens sida när det väl gäller.

 5. Hur ser du på att S+MP-förslagen är regeringens förslag och därmed huvudförslag? Är inte förklaringen till att SD röstade med Alliansen under förra mandatperioden att Alliansen då var regering och att S+MP nu är regering? Regeringens förslag är alltid mer genomarbetade än oppositionens.

 6. Hej.

  Hur många gånger har SD varit tungan på vågen ?

  Dvs där de varit den avgörande rösten när Alliansen stått på ena sidan och de tre rödgröna partierna på andra sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s