Vem tar del av Almedalsveckan? 

I 2013 års SOM-undersökning ställdes en fråga om i vilken utsträckning de svarande tog del av Politikerveckan i Almedalen. Frågan fanns med i ett batteri som också omfattade Eurovision Song Contest, Prinsessan Madeleines bröllop och Fotbolls-EM. Svarsalternativen var ”i mycket stor utsträckning”, ”i ganska stor utsträckning”, ”i liten utsträckning” och ”inte alls”.

Andelen i befolkningen som tagit del av Politikerveckan — främst via nyhetsrapportering och livesändningar får man förmoda — är 15 procent (motsvarande andelar för ESC, prinsessbröllop och Fotbolls-EM var 37, 23 respektive 43 procent). I undersökningen svarade endast 3 procent att de tagit del av Politikerveckan ”i mycket stor utsträckning”. Fyrtiotre procent av befolkningen uppger att de inte tagit del av Politikerveckan alls.

 
Det är förstås ingen nyhet att Almedalen inte är ett stort medieevent som når brett genomslag i befolkningen. Det är heller inte huvudsyftet med Almedalen. Istället handlar det om ett viktigt tillfälle att nätverka och bedriva politisk opinionsbildning i ett sammanhang där det finns många inflytelserika och tongivande personer på ett och samma ställe. Opinionsledarnas paradis!

Men det är ändå en viktig påminnelse om att den absoluta huvuddelen av befolkningen inte tar del av Politikerveckan i Almedalen i liten utsträckning eller inte alls. Utspel, testballonger och tal från Almedalsscenen har små möjligheter att leda till stora omedelbara reaktioner från den breda allmänheten. Opinionseffekter av händelser i Almedalen kan alltså inte förväntas indirekt långt senare och gradvis. Om det nu var någon som trodde det.

Inte helt oväntat är politiskt intresse är den viktigaste faktorn för att förklara vem som tar del av Politikerveckan. Bland de som är mycket intresserade av politik var det 4 av tio som tog del av Almedalsveckan i mycket eller ganska stor utsträckning (42 procent). De partisympatisörer som är de flitigaste konsumenterna av nyheter och sändningar från Politikerveckan är Kristdemokraternas sympatisörer (21 procent).

Andel som tagit del av Politikerveckan i Almedalen i mycket eller ganska stor utsträckning (procent). Källa: SOM-undersökningen 2013.

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s