Kartans tomma fläckar

”Här finns drakar”, skrev man för länge sedan på världskartornas outforskade områden, eller så ritade man något fantasimonster. Nuförtiden är i princip varje centimeter av jordens landyta utforskad, utmätt och införlivad i någon stats territorium.

För de flesta av oss kunde det dock lika gärna ha bott drakar eller monster i många länder; vi hör inget om dem; de finns inte med på våra mentala kartor. Man bryr sig, såklart, mest om vad som händer i närområdet. Jag sökte igenom Retrievers mediearkiv över artiklar i svensk tryckt press under 2015 för att se vilka länder som det skrivs om i svenska tidningar. Jag räknade helt enkelt hur många artiklar som nämnde landets namn, och delade in det i fem klasser: 0-1000 artiklar, 1000-5000, 5000-10000, 10000-20000, och fler än 20000. Resultatet kan man se på kartan nedan, där blå färg betyder att det skrivits mycket om landet, och röd att det finns få artiklar. Data för varje land finns här på länken.

Karta

Resultatet är väl inte särskilt förvånande. Mest skrivs det i våra tidningar om norden, de stora länderna i Europa, Ryssland, Kina och USA. Framförallt USA. Under 2015 har det hittills skrivits 107000 artiklar som nämner USA! Det är överlägset flest, mer än dubbelt så många än om landet som är näst mest omskrivet, Tyskland (42000 artiklar).

Inte heller är det särskilt förvånande att det skrivs minst om länder i Afrika, som man ser på kartan. Även de forna sovjetrepublikerna i Centralasien och länderna i Mellanamerika får mycket liten uppmärksamhet.

topplista

På listan över länder som har fått färst artiklar är det visserligen framförallt små önationer, men deras folkmängd är också minimal. Sätter man mängden artiklar i förhållande till folkmängden så ser man att europeiska pyttestater som Monaco och Liechtenstein är överrepresenterade, tillsammans med våra nordiska grannar. De länder som får färst artiklar per invånare är istället de gigantiska länderna i Asien, tillsammans med några afrikanska länder.

Man kan naturligtvis inte hänga med i allt som händer överallt. Men istället för att läsa ännu en artikel om något meningslöst utspel från ett svenskt parti, eller en opinionsmätning som visar att inget hänt, varför inte ta en om Indien, Indonesien, Bangladesh eller Pakistan? Var fjärde människa bor trots allt där.

7 tankar om “Kartans tomma fläckar

  1. Observation: Bara en av tio länder i första kolumnen är en ö. I kolumn två är tio av tio östater. Små öar i tropikerna verkar ligga i medieskugga.

    (Heter det ‘färst’, förresten?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s