Lucka #11: Utvandring hör inte bara historien till

Det här inlägget är en förkortad version av de inledande sidorna i den kommande boken Svenska utlandsröster (Solevid (red), 2016). Tidigare inlägg om SOM-undersökningen till utlandssvenskar finns här och här.

När utvandring kommer på tal i Sverige går tanken ofta till vår historia och de stora flöden av svenska emigranter som sökte lyckan västerut mellan åren 1850 och 1930. Totalt utvandrade över 1,5 miljoner människor från artonhundratalets mitt fram till 1930. Under toppåren i slutet av 1800-talet, när missväxten i Sverige var som värst, utvandrade omkring 50 000 personer varje år (se figur 1 nedan).

Men faktum är att utvandring inte bara är något som hör historien till. Även om Sverige sedan årtionden varit ett invandringsland och invandringen till Sverige också ökat över tid konstaterar SCB år 2011 ”Vi har passerat 1887, det året när den högsta utvandringen uppmättes[1].

Dessutom visar befolkningsstatistiken att antalet som varje år utvandrar fortsätter att öka. 2014 utvandrade 51 237 folkbokförda personer från Sverige (se figur 1) varav 24 861 personer var svenska medborgare. Antalet årliga utvandrare motsvarar invånarantalet i en medelstor svensk kommun som Borlänge, Hässleholm eller Skövde. Såväl immigrationen till och emigrationen från Sverige har alltså ökat över tid. Även om andelen utvandrare i förhållande till den svenska befolkningen som helhet inte lika stor nu som under rekordåren i slutet av 1800-talet kvarstår faktum att Sverige i dag också är ett utvandringsland. Detta till trots har vi förbluffande lite kunskap om de som utvandrar.

Figur 1: Antal ut- och invandringar 1851/1875-2014 i Sverige.

in- och utvandringar

Källa: SCB:s befolkningsstatistik. http://www.scb.se/Statistik/BE/BE0101/2014A01J/be0101tab9utv.xlsx. Kommentar: Observera att uppgifterna baserar sig på folkbokförda personer. Det betyder att både personer med svenskt och utländskt medborgarskap ingår i invandrings-/utvandringstalen.

Syftet med SOM-undersökningen till utlandssvenskar som genomfördes 2014 och den kommande boken Svenska utlandsröster (Solevid (red), 2016) är att bidra med kunskap om svenska utvandrare. Vilka är de? Varför har de flyttat? Vilka likheter och skillnader finns mellan utlandssvenskar och personer som bor i Sverige? Hur ser utlandssvenskars vanor och attityder ut? Hur påverkar kontexten deras vanor och attityder? I boken speglar vi inte bara utlandssvenskarnas erfarenheter utan även Sverige och till viss del även de nya hemländerna som utlandssvenskarna bor i. På det sättet ger boken utlandssvenskarna en röst. Håll ögon och öron öppna i mitten av februari för boklanseringen av Svenska utlandsröster!

 

[1] Citat från Lena Bernhardz, Enheten för, SCB i Dagens Nyheter 2012-02-20. http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-utvandrare-an-pa-1800-talet/

4 tankar om “Lucka #11: Utvandring hör inte bara historien till

 1. Bra att detta tas upp. I 2014 års Demokratiutredning kommer vi i vårt kommande betänkande att föreslå åtgärder för att öka valdeltagandet bland utlandsboende. (Bland svenska medborgare i utlandet röstar 30 procent av dem som står i vallängderna, och endast tio procent av gruppen totalt.) Att fler röstar vore ett tecken på fortsatta kontakter med Sverige, vilket är positivt.
  OIle Wästberg
  Ordförande i 2014 års Demokratiutredning

  • Roligt att höra! I boken Svenska utlandsröster blir det analyser av valdeltagande bland de som svarade på vår undersökning.
   Hälsningar
   Maria

 2. Pingback: Lucka #20: Svenska emigranter i ett globalt perspektiv |

 3. Pingback: Vilka är utlandssvenskarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s