Det här inlägget är samförfattat av My Ojaste och Anders Sundell, och bygger på en kandidatuppsats av My. Uppsatsen i sin helhet kan laddas ned här.
***
Regnbågsflaggan har blivit en ständigt aktuell och välanvänd symbol. Den pryder frikort och vajar i pridetåg runt om i landet. Den är nog den mest centrala symbolen för HBTQ-rörelsen, men som de flesta symboler är den inte okontroversiell – den väcker känslor. Till exempel blev en Kristdemokratisk kommunpolitiker nyligen utesluten ur partiet för att ha protesterat mot att Alvesta kommun hissade regnbågsflaggan i samband med en pridefestival.
Hur vanligt är det då att kommuner hissar regnbågsflaggan, och finns det någon skillnad mellan vänster- och högerstyrda kommuner? Den frågeställningen undersöktes i en ny kandidatuppsats.
Sveriges 290 kommuner kontaktades via sina officiella mail-adresser, där kommunerna fick frågan om de under 2015 hissat regnbågsflaggan utanför kommun- eller stadshuset. Undersökningen avgränsades till aktiviteterna utanför kommunhusen ansågs lämpligt då dessa är kommunernas maktcentrum. Svarsfrekvensen blev 84 %.
Resultaten visar att det inte fanns någon betydande skillnad i hur kommuner med olika politiska styren använder flaggan. Av högerkommunerna flaggade 33% under 2015, bland kommuner med blocköverskridande styren flaggade 25%, och 28 % av de vänsterstyrda kommunerna.
Man ska dock inte göra något större nummer av skillnaderna. Faktum är att skillnaderna är för små för att nå upp till konventionell statistisk signifikans, även under kontroll för andra faktorer som kan tänkas spela in. Slutsatsen är alltså att det inte finns några politiska skillnader i användandet av regnbågsflaggan.
Ett tydligt samband som dock framträdde i datan är skillnaden mellan stad och landsbygd. 70% av kommunerna med fler än 50000 invånare hissade regnbågsflaggan någon gång under 2015, jämfört med bara 22% av kommunerna med färre än 50000 invånare. På kartan till vänster ser man att många av kommunerna som flaggat (markerade med rosa) finns i storstadsområdena. De ljusgråa kommunerna svarade inte på enkäten.
Regnbågsflaggan är inte okontroversiell, men i Sverige verkar skiljelinjerna inte främst gå mellan vänster och höger. Däremot finns det tydliga skillnader mellan städer och landsbygd. Om detta mönster avspeglar underliggande värderingsskillnader eller andra faktorer kan denna undersökning dock inte svara på.