Snabbtänkt om statsministerkandidaterna

snabbtänktDet här är ett gästinlägg av JENNY MADESTAM, en kort text som fungerar som aptitretare inför släppet av boken ”Snabbtänkt — reflektioner från den svenska valrörelsen 2018”, en gratis nedladdningsbar rapport med resultat, analyser och reflektioner kring valet 2018. Mer än 80 forskare från 12 svenska lärosäten medverkar i projektet som leds av redaktörerna Lars Nord, Marie Grusell, Kajsa Falasca och Niklas Bolin. Läs mer om bokprojektet här. Slutrapporten släpps redan torsdagen den 20 september i samband med ett seminarium på Myntkabinettet i Stockholm. Redaktörerna presenterar boken även under Statistiska centralbyråns Demokratidag den 21 september.

 

De senaste valrörelserna har liknat ett presidentval där två partiledare står som huvudmotståndare i önskan om att bli Sveriges nästa statsminister. Detta har präglat valrörelsens logik, inte minst hur den har gestaltats via massmedier. Det har handlat om Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin eller Reinfeldt, Stefan Löfven eller Reinfeldt. I detta val har striden stått mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson, även om det parlamentariska läget efter valet är betydligt mer svårtippat detta val jämfört med tidigare svenska val. Detta i sig tycks även ha bidragit till att ”presidentialismen” är något mer nedtonad i årets valrörelse, sakfrågor och vem som överhuvudtaget kommer att kunna regera har mer hamnat i fokus.

En viktig aspekt i konkurrensen om väljarnas gunst är så kallad regeringsduglighet, alltså förmågan att leda landet. I detta ligger möjligheten att skapa ett parlamentariskt stöd för en regering, men det handlar också om egenskaper och kvaliteter hos den enskilde statsministerkandidaten. Den som ska bli statsminister måste besitta vissa ledarkvaliteter för att uppfattas som förtroendeingivande. Till sådana kvaliteter hör att framstå som autentisk; att ledarens budskap bottnar i den egna personen så att åhörarna tror att ledaren själv tror på det hen säger. Vidare måste en svensk statsminister vara pålitlig, liksom rationell och förnuftig i sin framtoning framför emotionell och intuitiv. Svenska väljare uppskattar politiska ledare i ”foträta skor”. En statsminister måste även ha förmågan att förhandla och kompromissa, dogmatiker passar illa i den svenska politiska kulturen. Att inte vara allt för novis utan helst ha en politisk CV med tyngd är också uppskattat. Likaså att kunna uttrycka sig väl, vara en god retoriker, är viktigt. En partimedlem uttryckte det som att en partiledare (och statsminister) ”måste kunna hålla tacktalet på en middag utan att man skäms”.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson är å ena sidan tämligen lika varandra; båda har en resonerande, förnuftig framtoning. Deras attityd är att lösa problem framför att dogmatiskt stånga huvudet blodigt. Båda tycks även bottna i sina värderingar, Löfven brukar själv framhäva att han är ett barn av den svenska välfärdsstaten, att den tagit honom dit han är. Kristersson bottnar på så vis att han vuxit upp i sitt parti, gjort den klassiska partiresan (från ungdomsförbund, via kommunpolitik till riksnivån) men också i att vara tämligen trogen partiets och sina ursprungliga liberala idéer. Retoriskt är Kristersson strået vassare än Löfven, vilket inte är konstigt då Löfven inte gått den långa politikerskola som Kristersson gjort. Men det är även annat som skiljer de två herrarna åt.

I förtroendemätningar innan valet har väljarna högre förtroende för Kristersson jämfört med Löfven. Båda har dock lågt förtroende jämfört med föregångare som Göran Persson och Fredrik Reinfeldt, även om dessa bådas förtroende var lägre vid tillträdet som statsminister. En förklaring till Kristerssons högre förtroende jämfört med Löfven är deras olika framtoning. Aspekter som är subtila och alltså svåra att både beskriva och mäta, likväl kan de ha betydelse. Enkelt uttryckt handlar det om att Kristersson är mer ”ledig” och ”rörlig” i hela sin person jämfört med Löfven. I en tv-sänd partiledardebatt kom detta till uttryck. De två partiledarna ombads svara på frågor om sig själva som ledare. Kristersson uttrycker sig ledigt och reflekterande, Löfven är mer obekväm i att tala om sig själv som ledare och person. En förklaring skulle kunna handla om deras respektive partis ideologi, där moderaterna är ett mer individualistiskt parti där individen kan ta plats, medan socialdemokraterna är ett kollektivistiskt parti som tonar ned enskilda personer, vilket inkluderar partiledaren. Å andra sidan kan påstås att ledare som Mona Sahlin eller Håkan Juholt var mer benägna att bjuda på sig själv, samtidigt som detta inte riktigt utmärkte t.ex. Bo Lundgren eller Anna Kinberg Batra. Vad detta troligen mer handlar om är den enskildes känsla av bekvämhet i situationen, att uppskatta att vara i strålkastarljuset. Detta, är något som skiljer Kristersson och Löfven.

Och på marginalen kan det kanske påverka väljarnas bild av statsministerkandidaternas duglighet. En avslappnad politisk ledare har troligen lättare att skapa förtroende än den som är mer stressad eller obekväm. En petitess i sammanhanget som ytterligare belyser statsministerkandidaternas olikheter; det blir varmt under den direktsända partiledardebatten. Kristersson tar av sig kavajen, och kavlar upp skjortärmarna, och hänger lite på pulpeten. Löfven behåller kostymen knäppt debatten igenom, och står konsekvent rakryggad på sin plats. Petitesser kan tyckas, men uttryck för två olika personligheter, och därmed förmodligen olika ledartyper. Den ena mer ledig och den andra lite stelare.

Svenska väljare röstar inte på basis av vem som är partiledare för ett parti. Samtidigt är frågan om vem som blir statsminister central, dessutom påverkas vi troligen mer än vi tror av politiska ledare, men på ett omedvetet vis. I dagens individualistiska postmoderna samhälle tycks den statsministerkandidat som trivs mest i rampljuset premieras.

 

En tanke på “Snabbtänkt om statsministerkandidaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s