Svenska väljares önskeregering inför 2018 års val

Inför morgondagens presskonferens med Annie Lööf kan Valforskningsprogrammet presentera helt purfärska resultat om vilka partier väljarna önskade sig skulle regera Sverige efter valet 2018. En from förhoppning är att systematiska empiriska studier byggda på stora statistiska tvärsnitt av den svenska väljarkåren ska skänka överblick och perspektiv i en tidvis uppskruvad debatt. Då kan det vara viktigt att fundera över vilka signaler de svenska väljarna ville sända till det politiska systemet genom sitt agerande vid valurnorna den 9 september.

Vem hade trott före valet att Valundersökningarnas traditionella förvalsstudie skulle hinna bli färdig för preliminära analyser innan vi hade en regering på plats? Inte jag i varje fall. Men idag släpper Valforskningsprogrammet en första sammanställning av väljarnas egna önskeregeringar med data insamlade strax före valet 2018 som en del av den hittills största studien vid genomfört. Rapportsläppet markerar starten på en strid ström av analyser av väljarbeteende i det svenska riksdagsvalet 2018. Vi hoppas förstås kunna hålla Politologernas läsare informerade om

Rapporten Väljarnas önskeregeringar 2018 är skriven av Elisabeth Falk och undertecknad. Den viktigaste jämförelsepunkten i rapporten är den SOM-undersökning som använde ett identiskt frågeinstrument hösten 2017. Den lite längre analysen presenterade vi i ett kapitel i den senaste SOM-antologin, som du hittar här. Men rapporten innehåller också systematiska jämförelser av vilka regeringar svenska väljare har önskat sig under det senaste halvseklet.

En analys av de totalt 195 (!) av 512 teoretiskt möjliga kombinationerna av nio partier visar att det fortfarande är någon form av blocköverskridande regering med partier hämtade från både de Rödgröna och Alliansen som är önskeregering för huvuddelen av väljarna. Hela 37 procent av kombinationerna kan klassificeras i denna kategori. Borgerliga allianskombinationer av olika slag samlar 16 procent och rödgröna varianter totalt 11 procent. Ett fortsatt starkt stöd för blocköverskridande regeringskonstellationer alltså, även efter en valrörelse med tydliga laguppställningar och rikligt med diskussioner om regeringsfrågan.

Den historiska tillbakablicken ger en tydlig bild av hur det politiska landskapet har förändrats under det senaste halvseklet. Exempel: I 1968 års val var den vanligaste önskningen en ren S-regering (36 procent). Motsvarande andel inför 2018 års val var endast två procent. Alliansen hade ett formidabelt stöd i 2010 års val när 4 av tio väljare uttryckte ett önskemål om en regering bestående av enbart borgerliga partier.

Bland väljarnas önskemål är den vanligast förekommande kombinationen av regeringspartier en Alliansregering bestående av fyra partier C-L-M-KD som samlar 10,9 procent bakom sig (se tabell 1). På andra plats återfinns de partier som ingått i regeringsunderlaget under den gångna mandatperioden: V-S-MP med 6,3 procent. På tredje plats hittar vi en tvåpartikombination som inte ens fanns med på tjugo-i-topp-listan från hösten 2017: En regering bestående av Moderaterna och Sverigedemokraterna (4,7 procent). Botanisera gärna i listan nedan. Läs vidare om detaljer som rör undersökningarna och metodologin i själva rapporten.

För den som vill botanisera ännu mer i data över väljarnas koalitionspreferenser före valet kan med fördel återbekanta sig med resultat från SVT VALU här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s