Uppdatering: Trender i deltagande i första maj-tågen i Göteborg

Det här inlägget är samförfattat av Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och Mikael Persson

Tidigare  i veckan presenterade vi data över deltagande i första maj-demonstrationerna i Göteborg under de senaste åren. Även i år räknade Ulf Bjereld deltagare i tågen. De uppdaterade tidsserierna ser ni nedan. Första maj-demonstrationerna i Göteborg i år lockade ovanligt många deltagare. Totalt sett gick över 8200 personer i demonstrationstågen vilket är den högsta siffran hittills under de år som tågen räknats av Ulf Bjereld.

KP och SAC visar ett stabilt deltagande kring 800 respektive 1500 personer.  I Vänsterpartiets tåg gick 4100 personer, vilket är en ökning med nästan 900 personer. Jonas Sjöstedt talade i Göteborg och deltagandet nådde den högsta noteringen hittills för Vänsterpartiet. Socialdemokraterna tappade däremot  600 deltagare jämfört med i fjol, då Stefan Löfven talade. Vi saknar tyvärr kompletta data över talare vid demonstrationerna de olika åren, men en hypotes värd att testa är att partiledare som talare drar fler deltagare i tågen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att första maj-tågen inte ser ut att vara någon företeelse som är på väg att försvinna. Vänsterpartiet har ökat kraftigt de senaste åren. Socialdemokraterna tappade förvisso något i år jämfört med i fjol, men sett i ett längre perspektiv är Socialdemokraternas demonstrationsdeltagande relativt stabilt.

1b 4

3 tankar om “Uppdatering: Trender i deltagande i första maj-tågen i Göteborg

  1. Er hypotes ”att partiledare som talare drar fler deltagare i tågen” kan möjligen ha en viss signifikans för Socialdemokraternas tåg, men är helt irrelevant för övriga demonstrationståg. Alla vi som deltog i V:s, SAC:s eller KP:s demonstrationer var där för att protestera mot högerregeringens omänskliga rikemanspolitik, och vi hade varit med helt oavsett vem som var talare.

    • Haha. Är det inte också de tågen som allra helst förhåller sig till S, hellre än till nämnda ”högerregeringens omänskliga rikemanspolitik”.

  2. någon som vet var man hittar statestik som går längre bakåt? typ 60 och 70 talet? Undrar om det ”egentligen” var så många flera där då, eller om det bara är många nu som säger de gick i tog på 70-talet.

Kommentera