Käbbel i partiledardebatter – var det bättre förr?

Med mindre än två veckor kvar till EU-valet är det högsäsong för politiska debatter. Jag har till exempel sett Jonas Sjöstedt i tre tv-debatter på lite mer än en vecka – först i partiledardebatten 4/5, sedan mot Carl Bildt i Agenda 11/5 och så igår i Aktuellt mot Jan Björklund. I valundersökningarna (se s. 15 här) instämmer vanligen 40-60% av de svarande att valrörelsen har präglats av ”För mycket partikäbbel”, betydligt fler än de som tycker att den varit ”Intressant och spännande” (32% 2010, vilket var rekord – 1998 var det 9%). Svaren gäller hela valrörelsen, men konflikter och käbbel synliggörs ju allra tydligast i tv-debatter.

Jag har själv som glad amatör sedan i höstas gjort några olika försök att kvantifiera mängden kritik och hur kritiken fördelas i olika tv-debatter. Men som med alla ämnen finns det seriös forskning, om man bemödar sig att kolla upp den (eller blir tipsad, som jag i det här fallet). Hur brukar det se ut med negativiteten i partiledardebatter? Och har det blivit mer eller mindre ”käbbel”?

Den främste statsvetenskapliga experten på svenska valkampanjer, Peter Esaiasson, har tillsammans med statsvetaren och medieforskaren Nicklas Håkansson skrivit en bok om valprogram i svensk radio och TV sedan 1950-talet: ”Besked ikväll!”, som faktiskt finns att ladda ned i sen helhet härifrån. I boken, som är från 2002, ges en historik över partiledarutfrågningar och slutdebatter tillsammans med en mängd analyser av dessa programs karaktär, och kapitel 10 behandlar innehållet. Där kan man bland annat läsa att i avslutningsdebatten 1994 handlade 40% av utsagorna om konkreta aspekter av politiska frågor, jämfört med bara 8% om principella aspekter (s. 182). Nicklas Håkansson skriver också i sin avhandling från 1999 (som jag tyvärr inte läst) att svenska politiker vanligen är mer konkreta än sina europeiska kollegor.

Man kan också läsa att politikerna mycket oftare talar om framtiden än historien (s. 196) och att frågor om spel och strategi sällan diskuteras (s. 180). Troligen hade resultatet sett annorlunda ut i år, eftersom en av regeringens främsta kritikpunkter mot oppositionen är att de saknar ett trovärdigt regeringsalternativ, en fråga som kategoriseras som strategisk av forskarna.

Något som kan tänkas bidra till att debatter uppfattas som fyllda av käbbel är att det är allt vanligare att partiledarna avbryts i sin argumentation (s. 121), och själva också avbryter journalister. Å andra sidan försöker journalisterna undvika att politikerna håller långa tal, vilket kan uppfattas som tråkigt. Det ger också utrymme för mer frågor. I debatterna 1956-60 hann partiledarna med sex inlägg var per timme, vilket ökade till åtta 1966-70 och till nio 1976-94 (s. 159). Här är det alltså fråga om en avvägning, och jag tror inte att många önskar en tillbakagång till den tid då journalisterna var betydligt mer underdåniga mot politikerna.

Men hur står det då till med kritiken? När forskarna räknar hur stor andel av av utsagorna som riktar kritik mot en specifik aktör är andelen i princip oförändrad mellan 1950-talet och 1994 – mellan 32 och 39 procent (s. 172). I en kandidatuppsats av Karl Hertting från 2010 redovisas nyare data från Esaiasson och Håkansson, som då till och med visar att andelen negativ kritik i slutdebatter minskat sedan 1950-talet fram till 2006. Diagrammet visas nedan:

Negativ retorik i slutpartiledardebatter. Källa: Hertting 2010.

Negativ retorik i slutpartiledardebatter. Källa: Hertting 2010.

Avslutningsvis verkar det alltså inte som att det var bättre förr, och jag citerar från Nicklas Håkanssons avhandling:

”På det hela taget har valretoriken en tidlös karaktär – angrepp på motståndare och andra retoriska knep finns alltid med som en del av det politiska språket.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s