Det drar ihop sig

Riksdagsvalet är mindre än fyra månader bort, och de senaste opinionsmätningarna tyder på att det kan bli politisk jordbävning. Socialdemokraterna går mot sitt sämsta resultat genom tiderna, och Sverigedemokraterna mot ännu ett succéval. Vore majmätningarna valresultat skulle regeringsbildningen bli extremt komplicerad.

Men det är långt kvar till valdagen! Valkampanjerna har knappt dragit igång! I undersökningar säger över hälften att de bestämmer sig först i slutet av valrörelsen! Än kan mycket förändras! Eller?

Troligen inte. Även om många bestämmer sig sent, så tenderar olika rörelser att ta ut varandra, skriver Henrik Ekengren Oscarsson och Sören Holmberg i boken ”Svenska väljare”.

En indikation på att så är fallet kan man också få om man jämför avvikelsen mellan opinionsmätningar och valresultat. I grafen har jag sammanställt skillnaden mellan SIFO:s skattningar av stödet vid olika tidpunkter i valrörelsen med resultatet i kommande riksdagsval, för valen 1973-2014. Varje prick visar den genomsnittliga skillnaden för en månad. Tio månader före valet kan man till exempel se att det i genomsnitt har skiljt 2,5 procentenheter mellan vad ett parti fick i mätningen och hur det sedan gick i valet.

avvikelseplot2

Men det sista året sjunker avvikelserna kraftigt. Med fyra månader kvar till valet är avvikelsen 2,1, och månaden före valet är den 1,7. Det kan låta som ganska mycket, men det finns också en teoretisk gräns för hur träffsäkra undersökningarna kan bli. Om man gör 2000 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer kommer man för ett parti i SD:s storlek alltid ha en felmarginal på 1,7 procentenheter. Mätningarna blir inte säkrare än så.

Så visst finns det ett visst mått av osäkerhet kvar. Men grafen visar att opinionen ändå tenderar att ”sätta sig” ju närmare valet vi kommer. Och då har jag ändå bara tagit med ett opinionsinstitut i beräkningarna – den samlade bilden från flera institut är ännu trovärdigare.

Om inget dramatiskt händer står vi morgonen den 10 september – precis som för fyra år sedan – inför ett helt nytt läge i svensk politik.

En tanke på “Det drar ihop sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s