Vad lovar partierna att göra i migrationspolitiken 2018 – 2022?

Detta inlägg är samförfattat av Christian Björkdahl och Elin Naurin.

***

Invandrings- och integrationsfrågor står högt på dagordningen i årets valrörelse. Väljarna har fler förslag att förhålla sig till än vad som har varit fallet i någon tidigare valrörelse. 2018 års valmanifest erbjuder faktiskt fler vallöften på området än vad samtliga sju tidigare valrörelser har gjort – tillsammans. I år ger riksdagspartierna inte färre än 267 vallöften inom invandrings- och integrationsområdet. Det är långt fler än de 188 vallöften som sammanlagt har givits i alla riksdagsvalmanifest sedan 1991 då våra mätningar inleds. I det här inlägget hjälper vi till att sortera i dessa förslag: Vad lovas egentligen på invandrings- och integrationsområdet i partiernas valmanifest 2018?

För många väljare är invandrings- och integrationsfrågor viktiga politiska frågor. I SOM-institutets senaste rapport som presenterades i våras hamnade frågor om invandring och integration högst när svenskarna beskrev vad som är de viktigaste samhällsproblemen.

Den svenska migrationsdebatten är numer dessutom förhållandevis detaljerad. Väljare och politiker förväntas ha upplysta uppfattningar om stora etiska och emotionella frågeställningar som mänskliga rättigheter, skyddsbehov, medborgarskapskrav, multikulturalism och nationell sammanhållning och om praktiska förslag kring så skilda frågor som språkinlärning, arbetsmarknadspolitik och försörjningskrav vid familjeåterförening. Kunskaper i dessa frågor måste stiga – och stiger förmodligen också de facto – snabbt, både hos politiker och medborgare. Vi hoppas att detta blogginlägg kan skynda på utveckling än mer.

Det finns också en poäng med att sätta valet 2018 i ett samtidshistoriskt perspektiv. Inför riksdagsvalet 1991 föreslog den dåvarande nykomlingen Ny Demokrati fem förändringar på det migrationspolitiska området i sitt valmanifest. Under bland annat parollen ”Drag under galoscherna” föreslog partiet att flyktingar skulle sättas i arbete istället för ”läger”, införandet av temporära uppehållstillstånd, att ekonomiska bidrag till nyanlända skulle ersättas med möjlighet till lån, att avskaffa statens ansvar för hemspråksundervisning och utvisning för utländska medborgare som begår allvarliga kriminella handlingar.

Idag har alla dessa politiska förslag antingen redan genomförts eller utgör något partis vallöfte inför kommande mandatperiod. Det som då ansågs vara radikala politiska förslag är idag mer eller mindre mainstream och kan ses som en indikation på en förändring av innehållet i migrationspolitiken över tid.

Vi har tagit fram alla de vallöften som förekommer i partiernas valmanifest inför 2018 års val och som på ett eller annat sätt direkt kan hänföras till antingen invandrings-, migrations- eller integrationspolitik. I länken nedan har vi lagt dem till den tidigare listan över löften givna i riksdagspartiernas valmanifest sedan 1991. Vallöftena har i sin tur delats in i tolv ämneskategorier: Anhöriginvandring, arbetskraftsinvandring, arbetsmarknadsåtgärder, brott och straff, flyktingmottagande, medborgarskap, språkundervisning, uppehållstillstånd, utbildning (barn och ungdomar respektive vuxen-), välfärdssystem samt övrigt. För varje ämneskategori har vi gjort en översikt över varje partis inställning i respektive politisk fråga.

Vår översikt syftar till att underlätta för varje enskild medborgare att ta ställning till vad partierna verkligen vill genomföra under nästa mandatperiod inom invandrings-, migrations- och integrationspolitiken. Översikten syftar också till att illustrera särskiljande och överensstämmande politiska förslag samt frågor där partierna hyser inställningar som står i konflikt med varandra.

Vi tycker att vår sammanställning av vilka partier som lovar vad på migrationsområdet 2018 förtjänas att läsas i sin helhet och dessutom gärna jämföras med listan över löften sedan 1991. Men här kommer även en kortfattad sammanfattning:

  1. I vissa frågor förespråkar partierna vallöften som står i tydlig konflikt med varandra. Det handlar bland annat om anhöriginvandring, arbetskraftsinvandring och uppehållstillstånd.

a) Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna förespråkar rätt till familjeåterföring medan Moderaterna och Sverigedemokraterna vill försvåra anhöriginvandring motsvarande genom skärpta försörjningskrav. Socialdemokraterna nämner inte familjeåterförening i sitt valmanifest.

b) Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna vill underlätta för arbetskraftsinvandring, om än på lite olika sätt; medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill begränsa och försvåra motsvarande genom att ge ökad vikt åt svensk arbetsmarknads behov.

c) Vänsterpartiet och Miljöpartiet förespråkar att återinföra permanenta uppehållstillstånd medan Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna vill bibehålla temporära uppehållstillstånd.

  1. I andra frågor framstår överensstämmelsen mellan partierna som viktigare. Det handlar bland annat om arbetsmarknadsåtgärder, frågor om brott och straff samt medborgarskapsfrågor.

a) Flera partier förespråkar nya slags jobb för nyanlända. Socialdemokraterna föreslår etableringsjobb, en kombination av arbete och utbildning; medan Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna föreslår inträdesjobb, en anställning med lägre ingångslön och avskaffade arbetsgivaravgifter.

b) Miljöpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna nämner särskilt straffskärpningar kring hedersbrott. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna vill kriminalisera samröre med och deltagande i terrorverksamhet.

c) Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna förespråkar att ett avklarat kunskapstest i samhällsorientering skall vara ett krav för att kunna erhålla svenskt medborgarskap, och alla utom Kristdemokraterna nämner även motsvarande språktest.

Det var vår kortfattade sammanfattning. Men nöj er inte med det: kolla nu in vår mer utvecklade översikt av över 2018 års vallöften på området:  Översikt vallöften 2018, Migration, invandring och integration

Och här finner ni hela vår lista med migrations-, invandrings- och integrationspolitiska vallöften från valmanifest för perioden 1991 tom 2018. Den hjälper er att se hur politiken har utvecklats över åren: Vallöften 1991-2018, Migration, invandring och integration

Hör gärna av er om ni upptäcker något som ni tycker att vi har missat.

 

3 tankar om “Vad lovar partierna att göra i migrationspolitiken 2018 – 2022?

    • Tack Peder för uppmärksam läsning. Du har helt rätt. Även Centerpartiets valmanifest innehåller förslaget ”Inträdesjobb”. Denna miss korrigeras snarast möjligt.

  1. Tack för bra sammanställning. Tänker att KD och M också kan vara med när det gäller obligatorisk språkundervisning!?

    KD ”Integration från dag ett” – krav på svenskundervisning, samhällsorientering och arbete för att erhålla bidrag. Valmanifest

    M Människor som söker asyl i Sverige ska inte hamna i passivitet under tiden de väntar på ett beslut. Därför behövs ett tydligare fokus på svenska språket, jobb och utbildning från dag ett. Valmanifest

    M, C, L, KD Se till att samhällsintroduktion och undervisning i svenska blir obligatoriskt från dag ett i Sverige. Mer och förbättrad samhällsorientering – i 100 timmar – som börjar redan under asyltiden ska införas – Alliansens integrationspaket

Kommentera