Vilket epitet får Sverigedemokraterna i tidningarna?

SVT:s Agenda ska ikväll diskutera om medierna bör kalla Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti eller ej. Som alla som följt debatten någorlunda vet är det en omtvistad fråga, vilket det också är inom forskningen om Sverigedemokraterna och andra europeiska partier med liknande politisk profil. Tillsammans med Carl Dahlström har jag skrivit en uppsats om SD, och vi valde då att beteckna partiet som ”anti-immigrant”, anti-invandring. Jag tycker att det är en bättre beteckning än till exempel ”radical right”, ”populist radical right” eller ”extreme right” som ofta används inom litteraturen, då både SD:s väljare och företrädare själva placerar sig i mitten på vänster/högerskalan.

I det här inlägget tänkte jag emellertid bara försöka göra en kort beskrivning av mediebilden av Sverigedemokraterna. Jag har gjort några sökningar i mediearkivet Retriever på artiklar som innehåller ordet ”sverigedemokrat*” – asterisken betyder att alla ord som börjar på ”sverigedemokrat” kommer med, till exempel ”sverigedemokratisk eller sverigedemokraterna, och noterat antalet artiklar år för år. Därefter har jag gjort om sökning men lagt till ”AND rasist*”. Det betyder att bara artiklar som innehåller ”sverigedemokrat*” och ”rasist*” dyker upp, och man kan då se hur stor andel av SD-artiklarna som innehåller ord som rasist eller rasistisk. Därefter gjorde jag samma sak för ”främlingsfientlig*” och ”invandringskritisk*”. Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter ingick i sökningen.

lines

Det har skett en dramatisk förändring när det gäller andelen artiklar som innehåller ordet ”rasist*”. 1990 innehöll 8 av de blott 10 artiklarna som nämnde ”sverigedemokrat*” också ”rasist*”. Därefter sjunker andelen gradvis, och har sedan 2005 legat mellan 10 och 20 procent.

När det gäller ”främlingsfientlig*” steg andelen efter 1998 för att nå sin topp 2002, då 40 procent (174 av 415) av artiklarna innehöll ordet. Sedan dess har utvecklingen varit densamma som för ”rasist*”. Kom ihåg att en artikel både kan innehålla ”rasist*” och ”främlingsfientlig’*”.

Däremot är det väldigt få artiklar som verkar beskriva SD som invandringskritiska. Sedan 2010 har andelen artiklar som innehåller ordet varit ca 1-2 procent.

Artiklarna som dyker upp i sökningarna kan vara både nyhets- och opinionsartiklar, och det kan ju därför finnas viktiga skillnader mellan olika tidningar. Jag har därför gjort om motsvarande sökning, fast då bara för de 365 senaste dagarna, men uppdelat på sju stora tidningar.

bars

Även här finns det tydliga skillnader. Nästan var fjärde artikel i Aftonbladet, 24 procent, innehåller ”rasist*”, medan motsvarande procentsats för Svenska Dagbladet är 11 procent. Aftonbladet är också den tidning som oftast nämner ”främlingsfientlig*” i samma artiklar som sverigedemokraterna nämns. Även här ser vi att ”invandringskritisk” inte verkar vara ett epitet som fått fäste, då andelen artiklar inte överstiger 2 procent i någon tidning.

9 tankar om “Vilket epitet får Sverigedemokraterna i tidningarna?

  1. Kan vi inte få se tidsserier uppdelat på de olika tidningarna? Vore intressant att se om någon av tidningarna successivt ändrat sitt språkbruk.

    • Jag kan bidra lite där… Jag har skrivit två uppsatser som använt den här metoden över tid, senast 2009. Jag tittar dock på totalandelen i alla Mediearkivets källor från 1990 tom 2009 och använder en bredare mängd epitet. Grafen jag länkar till visar andelen (röd linje) texter som innehåller Sverigedemokraterna* OCH något av orden: främlingsfientlig*, invandrarfientlig*, flyktingfientlig*, rasis*, fascis*, nazis*, högerextrem*, xenofob*, islamofob*, populis*, högerpopulis*, extremis*. Dock ska sägas att antalet tidningar som ingår i arkivet i början av 90-talet inte är särskilt stort, men man kan nog dra slutsatsen att det minskat, vilket i min mening är en ganska väntad utveckling. Grafen finns här: http://bayimg.com/oachhAAFI

  2. Ja, blå linje ska det ju vara. Intressant att andelen artiklar med rasist* fördubblas 2011-12, kan tyckas oväntat, men har antagligen med den s.k. järnrörsskandalen att göra?

  3. Pingback: Bra läsning och så vidare 20 november | sofia mirjamsdotter

  4. Du skriver att ”anti-immigrant” skulle byta ”anti-invandring”, men det gör det inte. Immigrant betyder invandrare, och immigration betyder invandring. SD bör betecknas invandringskritiska, eftersom de inte är emot invandrare utan är kritiska mot den invandringspolitik som drivits de senaste decennierna. Partiet har för övrigt cirka 20 procent invandrare bland medlemmarna.

Kommentera