Har regn påverkat förtidsröstningen till EU-valet?

Tidvis regn, säger SMHI om dagens väder, denna valdag. Kan det påverka valdeltagandet? Tidigare Mycket Viktig forskning som Mikael Persson, Richard Öhrvall och jag genomfört tyder på motsatsen. I en analys av det svenska valdagsvädret sedan 1970-talet såg vi inget samband med valdeltagandet (läs mer om det här). I bland annat USA har andra analyser dock visat att mycket regn verkar göra att färre drar sig iväg till vallokalen.

Hypotesen är ändå svår att släppa. Någon skillnad borde det väl ändå göra. Ingen gillar väl att bli blöt? Särskilt om valet upplevs spela liten roll i allmänhet.

Dagens val borde vara vad vi inom statsvetenskapen kallar ett ”most likely case”. Valdeltagandet kommer bli betydligt lägre än i riksdagsvalet. Och om man dessutom inte tittar på det slutliga valdeltagandet, utan på förtidsröstandet, dvs hur om det flyter in färre röster till vallokaler de dagar då det regnar, är det ännu mer sannolikt att hypotesen får stöd. Funkar den inte i det här fallet kan den mest största säkerhet avskrivas helt.

Om det börjar regna en dag man tänkt förtidsrösta är det ju bara att göra det dagen därpå, eller dagen efter det. I den begränsade meningen borde väl regn kunna spela roll?

Skam den som ger sig: Från valmyndigheten hämtade jag data på hur många röster som mottagits per förtidsröstningslokal och dag mellan förtidsröstandets början, fram till och med förra helgen. Sen matchade jag utifrån vallokalernas gegrafiska position ihop det med mängden nederbörd enigt den närmaste väderstationen. För maximal noggrannhet tankade jag från SMHI ned nederbördsdatan per timme, och matchade ihop det med vallokalernas öppettider. Den animerade kartan visar för varje timme den nionde maj (den regnigaste dagen fram till 19:e maj) vilka vallokaler som var öppna just då, och vad nederbörden var i området. Varje prick är en förtidsröstningslokal.

bloggif2.gif

Gränserna är inte administrativa, utan utgår från vilken väderstation som är närmast. Varje cell är ett område som hör till en vädertation. Cellernas storlek varierar därför också lite över dygnet, när stationer slås av och på.

Frågan är då om det kom in färre röster till de mer regndränkta vallokalerna. Jag har fått kolla på antalet, eftersom det inte går att räkna procentuellt valdeltagande i förtidsröstningen – man kan ju förtidsrösta från vilken plats som helst. En fingervisning om svaret ges i grafen nedan, som visar fördelningen av röster per vallokal utan regn (röd fördelning) samt med regn (blå fördelning). De är som synes helt identitiska. Hade regn haft effekt borde den blå fördelningen återfunnits längre till vänster.

graf.png

Utöver detta har jag tittat på avvikelser i röstantalet från genomsnittet varje dag, och från vallokalens eget genomsnitt. Resultatet är detsamma. Likaså om man specifikt tittar där det kommit särskilt mycket regn. Inga effekter.

Efter den förra studien spekulerade vi i att ett större engagemang kunde förklara skillnaderna gentemot USA – i det proportionella valsystemet spelar till ezempel varje röst större roll. Den förklaringen känns nu mindre trolig. Regnet påverkar inte ens när valet upplevs som mer avlägset och mindre viktigt.

Istället kanske det mer handlar om att vi vant oss vid konstant dåligt väder. Skyfall och åtta grader i maj? Inga problem. Hagel och sidvind till midsommar? Bring it on.

Som statsvetare gläds jag naturligtvis över att de demokratiska valen inte påverkas av oväsentligheter. Men som invånare i detta gudsförgätna land sörjer jag.

2 tankar om “Har regn påverkat förtidsröstningen till EU-valet?

  1. Vilka snygga grafer! En fråga: hur får man tag på vallokalernas koordinater? En kommentar: om vädret hade påverkat, kanske Liberalerna hade åkt ut. Givet att liberala sympatisörer är mer sällan soffliggare. Om 1.3% icke-liberala soffliggare hade röstat, skulle L ha åkt ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s