Jo, Sverigedemokraternas väljare är faktiskt emot invandring

Om många väljare anser att invandring är en viktig fråga, tycker att invandringen borde minska, och röstar på ett parti vars viktigaste fråga är att minska invandringen, ligger det nära till hands att tänka att invandringsmotståndet är en viktig förklaring till partivalet.

En ny rapport och debattartikel från tankesmedjan Futurion menar dock annorlunda. Debattartikeln har fått rubriken ”Det är inte invandringen som får folk att rösta SD”, och i rapporten konstateras att ”det går att förstå stödet för Sverigedemokraterna som en effekt av framförallt en ökad arbetsmarknadsoro.”

Det är en häpnadsväckande slutsats.

Argumentet är att oro för globalisering och automatisering i arbetslivet leder till en otrygghet som tar sig uttryck i röster på populistiska partier – Sverigedemokraterna i det svenska fallet. Invandringsmotstånd är om något ett symptom på dessa underliggande och viktigare orsaker, menar man.

En snabb titt på data från SOM-undersökningarna (här data från 2015) visar hur ansträngd förklaringsmodellen är. I diagrammen visas andelen i grupper med olika oro för ”stor arbetslöshet” respektive ”ökat antal flyktingar” som uppger att de har SD som bästa parti.

Stöd för Sverigedemokraterna

I det vänstra diagrammet ser vi visserligen att de som är mest oroade för stor arbetslöshet också är något mer benägna att uppge att SD är deras bästa parti – 24%, jämfört med 17% för de som inte alls är oroade.

Men kontrasten mot det högra diagrammet är ändå total. 47% av dem som är mycket oroade för ökat antal flyktingar uppger att SD är bästa parti, och 0% av dem som inte alls är oroande har SD som bästa parti.

Vänder man på analysen kan man se att 80% av de som har SD som bästa parti är mycket oroade för ökat antal flyktingar, medan bara 46% är mycket oroade för stor arbetslöshet.

Faktum är att om man rangordnar de olika orosfrågorna i SOM-undersökningen som hänger ihop med stöd för SD efter sambandets styrka så kommer oron för ökad arbetslöshet först på sjunde plats. Rangordningen från starkast till svagast samband ser ut såhär, med korrelationskoefficienten – ett mått på sambandets styrka – inom parenteser:

  1. Ökat antal flyktingar (0.45)
  2. Försämrad välfärd (0.22)
  3. Terrorism (0.14)
  4. Religiösa motsättningar (0.13)
  5. Utbredd korruption (0.13)
  6. Organiserad brottslighet (0.12)
  7. Stor arbetslöshet (0.10)
  8. Ett nytt världskrig (0.05)
  9. Ekonomisk kris (0.04)

Rapportförfattarna har en poäng i att den faktiska storleken på invandringen inte har ett entydigt samband med antiinvandringspartiers framgångar, varken i Sverige eller i världen. Man kan rösta på partier som är emot invandring även om migrationen till det egna landet är liten – kanske för att man vill behålla det så?

I Sverige förklaras SD:s tillväxt de senaste valen inte heller av att folket i genomsnitt blivit mer invandringskritiska (även om SOM-undersökningen 2016 registrerade en kraftig ökning), utan av att partiet blivit attraktivare bland dem som redan har flyktingkritiska attityder, vilket jag skrev om 2014. Förklaringen till det beror troligen på att invandringsfrågan kommit högre på dagordningen och på att SD bättrat på sin framtoning och organisation. Möjligtvis kan ekonomisk oro spela in här också, men det framstår för mig som en mindre viktig förklaring.

I vilket fall är det absurt att helt försöka bortförklara invandringens och invandringsmotståndets roll i Sverigedemokraternas framgångar, och dessutom nedlåtande mot väljarna. Ingen skriver artiklar som argumenterar för att Feministiskt Initiativs väljare egentligen inte alls är för feminism, eller att Miljöpartister egentligen inte alls bryr sig om miljön. Att prata över huvudet på stora väljargrupper riskerar bara på att spä på misstro och bitterhet. Jag trodde att diskussionen kommit längre.

”För att kunna bemöta populismen är det viktigt att förstå vad den beror på och varför den ökar” slår Futurion fast i sin rapport. Synd då att man gör sitt bästa för att runda den mest uppenbara och viktiga förklaringen till Sverigedemokraternas framgångar.

5 tankar om “Jo, Sverigedemokraternas väljare är faktiskt emot invandring

  1. Jag förstår din poäng om att det inte finns något entydigt samband mellan invandringens storlek och dessa partiers framgångar. Men hg är nyfiken, tar den analysen hänsyn till invandringens storlek samma år, eller också ett par år tillbaka i tiden?

    • I den meningen menade jag mer översiktligt, om man tänker på hur det ser ut runtom i Europa. Men det finns också studier som visar att invandring i sig leder till invandringsmotstånd. Men det är uppenbart att det kan finnas starkt invandringsmotstånd även utan stor invandring.

    • Om man tittar på en interaktiv valkarta för 2014, t ex https://politologerna.wordpress.com/2018/03/19/jo-sverigedemokraternas-valjare-ar-faktiskt-emot-invandring/, kan man se att områden som ligger nära mångkulturella områden, har hög andel SD-väljare. Tydliga exempel är Almgården, som ligger granne med Rosengård, där SD har över 35% av rösterna. Även i Ställdalen, där man har haft stor mottagning av asylsökande, fick SD över 35% rösterna, så det verkar vara ett samband mellan att ha kontakt med mångkultur och att rösta på SD.

  2. I början av artikeln står det ‘Populism bygger på ett ”vi mot dom” där det finns en påstådd motsättning mellan folket och eliten’.

    Sedan försöker Futurion förklara varför de förment mindre vetande väljarna röstar som de gör. Är det någon mer som ser ironin i detta?

  3. Nej!

    Ni gör det alltför vanliga felet och likställer ”invandring” med ”flyktingmottagande” (eller för den delen ”flyktingmottagande som idé” med ”flyktingmottagande sommaren 2015”).

    SD-väljarna är knappast rädda för att förlora jobbet till syrier, afghaner eller somalier – däremot är de rädda för att behöva försörja arbetslösa syrierna, afghanerna och somalierna till döddagar, att deras barn kommer få sämre framtidsutsikter genom att gå i samma skolor som icke svensktalande syrier, afghaner och somalier eller bli rånade/dödade av de sysslolösa, icke-integrerade syrierna, afghanerna eller somalierna kommer råna/döda SD-väljarna.

    Förvisso finns det antagligen en rejäl falang SD-are som skulle vilja skrika ”Svenska jobb åt svenska arbetare”, men det har även SAP och M, för att inte tala om LO.

    Personligen jobbar jag tillsammans med en drös universitetsutbildade iranier och kurder. Gissningsvis röstade hälften på SD 2014, och betydligt fler kommer rösta SD detta val. Deras åsikter om islamister, heders/klankultur och vissa folkgrupper från Mellanöstern skulle få en normal svensk journalist att gå i flatspinn – och vad de tycker om svenska politiker är långt ifrån smickrande.

Kommentera